2 millió forintos büntetést is kaphat, aki nem lapátolja el a havat

Magyarország — Sokba kerülhet a havazás a lustáknak és a figyelmetleneknek. Összeszedtük, miért kaphatunk csillagászati büntetést a havas napokban.

Milliós bírságot is kiszabhatnak a társasházakra, ha senki nem takarítja el az előttük húzódó járdáról a havat. A családi házakban élők is kicsengetnek több százezer forintot, ha elmulasztják ezt. Az önkormányzatok saját rendeletben szabályozhatják, hogyan büntessék a lusta lakókat. Budapesten, Zuglóban például 200 ezer, illetve 2 millió forint a bírság felső határa.

Ezen túl még milliós perek elé nézhetnek, akik nem ragadnak hólapátot, ha valaki a síkos járdán elesve összetöri magát, kártérítést kérhet a felelőstől.

– Nem a közös képviselő, hanem az egész lakóközösség a felelős, avagy az általuk megbízott vállalkozás – hívta fel a figyelmet Ignéczi Tibor, a Lakóközösségi Szervezetek Szövetsége vezetője.

– Ha régi a társasház biztosítása, érdemes áttanulmányozni a szerződést, tartalmaz-e felelősségbiztosítást is, ez szükséges ahhoz, hogy az ilyen károkra fizessen a biztosító – javasolta Lambert Gábor, a Magyar Biztosítók Szövetsége szóvivője.

A baj megelőzhető a hó ellapátolásával, a jeges járda felszórásával. Sózni azonban tilos, az ugyanis tönkreteszi a növényeket, a cipőt és kutyák, macskák talpát is. Furcsa mód pénzbüntetés nem jár a sózásért, mégis érdemes a szaküzletekben árult környezetbarát szóróanyagot beszerezni.

 

forrás: blikk.hu

Hirdetés


%d blogger ezt szereti: