Időjárás a hétvégére

ZÁPOR, ZIVATAR IS KIALAKULHAT A NYÁRI IDŐBEN

Szombaton sok napsütésre számíthatunk, csupán északkeleten és néhol nyugaton fordulhat elő egy-egy gyenge zápor, zivatar.

 

Az északnyugati szelet helyenként erős lökések kísérhetik. A csúcshőmérséklet 27 és 32 fok között alakul.

Frontmentes idő.

Napos, meleg idő, kevés záporral, zivatarral

Vasárnap szintén a napsütésé lesz a főszerep, de napközben nyugaton, valamint keleten és északkeleten helyenként futó zápor, esetleg zivatar is kialakulhat. Nyugaton ígérkezik felhősebb időjárás, keleten hosszabb napos időszakokra lehet számítani. A kissé szeles időben 27-32 fok között alakulnak a maximumok.

Hétfőn napos időre, legfeljebb jelentéktelen záporokra, rövid zivatarokra kell készülnünk. Csapadékosabb idő ismét északkeleten és nyugaton valószínű. A légmozgás élénk marad. 27-32 fokot mérhetünk.

Kedden is feltámad a szél. Kevés zápor, zivatar újfent kialakulhat. Előreláthatólag főként nyugaton, délnyugaton és északkeleten lehet rájuk számítani. Ismét 27-32 fok körül alakul a csúcshőmérséklet. Szerdán már valamivel több helyen készülhetünk záporok, zivatarok kialakulására. Szeles, de továbbra is meleg marad az idő.

POLLENJELENTÉS

Csalán- és gombafélék

Hétvégén a csalánfélék pollenkoncentrációja közepes-magas tartományban alakul. A pázsitfűfélék és útifű virágpora helyenként elérheti a közepes szintet. Lokálisan megjelent a levegőben a parlagfű virágpora. A kültéri allergén gombák spóraszáma elérheti a magas-nagyon magas szintet.

ORVOSMETEOROLÓGIA

Szombaton frontmentes idő várható. Az élénk, erős északnyugati szél miatt az arra érzékenyek fejfájást tapasztalhatnak, nyugtalanabbá és ingerlékenyebbé válhatnak, illetve vérnyomás-ingadozás, keringési panaszok is felléphetnek. Az esetleges zivatarok környezetében romolhat az asztmások állapota. A fokozódó melegben az érzékenyek migrénes fejfájást, gyulladásos ízületi bántalmakat, fáradékonyságot, koncentrálási problémákat tapasztalhatnak. Az UV-sugárzás nagyon erős lehet, ezért fontos gondoskodni bőrünk megfelelő védelméről! Ne feledkezzünk meg szervezetünk folyadék- és vitamin utánpótlásáról sem!

KÖZLEKEDÉSMETEOROLÓGIA

Szombaton napközben északkeleten és nyugaton számíthatunk legfeljebb egy-egy rövid záporra, zivatarra, melyek miatt vizes, csúszós utakkal találkozhatnak az útnak indulók. Zápor, esetleg zivatar környezetében hirtelen lecsökkenhet a látástávolság, erős, viharos széllökések ronthatják a járművek menetstabilitását. Az ország nyugati tájait leszámítva élénk, erős északnyugati szél ronthatja az autók egyensúlyát. Túlnyomórészt mindenütt a napsütésé lesz a főszerep, érdemes lesz vezetés közben napszemüveget viselni. Gyermekeinket és a házi kedvenceket ne hagyjuk a tűző napon álló, zárt járműben! Balesetmentes közlekedést kívánunk!

Hirdetés


%d blogger ezt szereti: