Láthatatlan veszélyek iskola és óvoda kezdéskor

Szeretném felhívnia a szülők figyelmét, azokra a ki nem mondott, de létező kis szörnyekre,amelyek akár az egész családra veszélyesek lehetnek.

Szeptemberben a gyógyszertári statisztikák szerint háromszoros mennyiségben adnak el fejtetű és rühatka irtószert. A szünidő után, sajnos, igen sok gyermek jön az oktatási intézményekbe tetvesen , sőt nemegyszer rühesen. A fejtetű egy óvodai csoportot pár óra alatt telerakhat serkékkel.
A tévhittel ellentétben szereti a tiszta hajat. Könnyen meg lehet különböztetni a korpás hajtól ! A tetű a serkéit a tarkórészre és oldalra a halánték hoz rakja le, de van, mikor az egész hajra. A fejtetőhöz közel. Nem rázható le.Körömmel lehet csak lehúzni, mivel cementszerű anyaggal tapadnak a hajszálhoz.
Gyógyszertárban kapható tetűirtószerrel egy nap alatt elpusztulnak. A MEGELŐZÉS a legfontosabb. Tetűmegelőzésre kapható sprayvel.
Szerényebb áron, 1000 ft körül van maga a tetűirtó folyadék, Hajmosás után a tenyérbe öntsünk keveset és a hajat kissé bekenni vele! A szag is taszító a tetveknek.
Másik gond a rühesség, de az ritka. Feltűnő, ha egy gyermek sokat vakarózik, különösen a kezeit,az ujjak tövénél.
Sajnos, az ÁGYIPOLOSKA is egyre nagyobb gond. Debrecenben, a lakótelepeken egyre több a fertőzött lakás. DE ,a legtisztább otthont is ellepheti akárhol.
Sajnos, a gyermekeket beengedik a közösségbe, poloskás lakásokból. Így óhatatlan, hogy a másik is hazaviszi.A csoportszobákat is elfertőzi-
Irtása egy két alkalommal már hatásos a lakásokban, de addig sok kellemetlenséget okoznak. Első jelek a kezek és lábak összecsipkedése.
Sajnos a terjedése igen egyszerű. Buszon,trolin leülve egy kis vérszívót vagy petét felszedve a ruhára már haza is került.

MEGELŐZÉS !! Hazaérve, a ruhát átcserélni otthonira és nem betenni a szekrénybe az utcait! Csak kimosva ! Fontos lenne,az alaphigiénia. ! Hazaérve, ne csak influenzás időszakban kellene kezet mosni !

Gondoljunk bele, a pénzt, buszkapaszkodót,bevásárlókosarat hányan fogdossák meg és hány beteg ember adja át ezzel a bacikat ,élősködőket . Pl: rühatka,bélféreg.
Cipőket hazaérve levenni kellene, mert a talpunkra ragadó fekália, köpetek, vegyszerek bekerülnek a lakásba és csodálkoznak sokan, hogy lesz beteg a gyerek, pedig nem is volt sehol.
Nagyon ajánlatos, pár száz forintért vehető kis fertőtlenítő folyadékot venni, és azzal bekenni a kezeket, ha nincs lehetőség kézmosásra . Pl: vásárlás, utcai hamburgeres, vagy éppen a suliban tízórai előtt.
Nem ijesztettem meg senkit remélem ezekkel a sorokkal . Tájékoztatásnak viszont remélem jól jött Mindenkinek.
Vége a nyárnak és indul a hajtás a gyerekeknek is. Használják pici ezt a pici időt még,lazuljanak.
Szép is gondmentes tanévet kívánok Mindenkinek ! Gyereknek és szülőknek is.
Nagy Judit .
Gyermekremény Alapítvány /önk.coordinátora/ https://www.facebok.com/gyermekremeny

Hirdetés


%d blogger ezt szereti: