Figyelje az ábrákat a ceruzaelemeken!

Rendszeresen vásároljuk és mindennap használjuk őket, akár a szappant, mégis nagyon keveset tudunk az elemekről. Pedig sok mindentől függ az élettartamuk.

Megteszi a saját márkás is

Nem szentelünk annyi figyelmet a ceruzaelemeknek, mint amennyit kellene. Ránk ugyan nem jelentenek veszélyt, a szakértő szerint azonban a készülékeink szempontjából korántsem mindegy, melyiket vesszük meg.

– A legtöbb ember csak a ceruzaelem fizikai méreteit nézi meg, tehát hogy AA (normál) vagy AAA (mini) méretű, ennél tovább nem jut, pedig kellene – figyelmeztet Nemes József egyetemi docens. Pedig az alapdolog, hogy ha több is kell egy készülékbe, egyforma feszültségűek és – ha lehet – egyforma márkájúak is legyenek, így biztonságosabb. A szakember szerint az mindegy, hogy az olcsóbbat vagy a drágábbat vesszük le a polcról, a nagy üzletláncok saját márkás elemeivel sincs baj. A legfontosabb, hogy a feltüntetett számokkal és ábrákkal legyünk tisztában.

A teljesítmény sem mindegy

Nem elég arra figyelni, hogy belefér-e az adott készülékbe a ceruzaelem. Vásárlás előtt a csomagoláson feltüntetett adatokat, sőt azt a készüléket is javasolt alaposan megnézni, amibe szánjuk.

– Az elemek töltöttségi szintje, illetve a teljesítménye is fel van tüntetve, de ezeket az átlagvásárló szinte sosem veszi figyelembe. Utóbbi a milliamperóra (mAh), amit érdemes figyelni, főleg akkor, ha tudjuk, hogy a készüléknek mekkora az áramfelvétele. Így biztosan az ahhoz legjobban passzolót fogjuk megvásárolni. Például egy fényképezőgéphez, aminek a vakuját sűrűn használjuk, az AA elemből nagyobb amperórásra lesz szükségünk – magyarázta Nemes József. Sok gyártó már segíti is azzal a vásárlókat, hogy kis ábrákkal jelzi, melyik elemét milyen felhasználásra – rádióba, lámpába, órába, távirányítóba – javasolja.

Lehetőség szerint egyszerre cseréljük le az összes elemet a készülékben, mivel ha egy gyengébben működőt benne hagyunk, csökkenti a kütyü teljesítményét, sőt a mellé rakott új elem élettartamát is lerövidíti. Ezt hívják fe­lesleges pénzkidobásnak.

Nyugodtan átteheti másikba

A mostani elemek már sokkal biztonságosabbak, mint az évtizedekkel ezelőttiek, de azért ezekkel sem árt vigyázni. Például magas hőmérsékletnek semmiképp se tegyük ki őket, mivel tönkremehetnek, sőt ha repedések jelennek meg rajtuk, akkor akár szivároghatnak is. Az sem tesz jót nekik, ha a zsebünkbe rakjuk az aprópénzek mellé.

Ugyanakkor szabad egyik eszközből a másikba áttenni egy elemet, azaz okosan kihasználni „minden csepp” benne lévő áramot. Ha például a sokkal erősebb áramforrást igénylő fényképezőgép már nem működik a belerakott elemekkel, akkor azokat még faliórákba beletehetjük, vidáman elketyegnek még velük, hiszen utóbbinak elég a ki­sebb teljesítmény is.

 

(bors)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Hirdetés


%d blogger ezt szereti: