Több mint 5200 katonát küld Amerika a mexikói határra

Az Egyesült Államok fegyveres erői több mint 5200 katonát küldenek a mexikói határra, hogy támogassák Donald Trump elnöknek a határ biztosítását célzó erőfeszítéseit – jelentette be Terrence O’Shaughnessy tábornok, az amerikai erők északi parancsnokságának vezetője.

A tábornok kiemelte, hogy a katonák egy része fel lesz fegyverezve.

Úgy gondolom, az elnök világossá tette, hogy a határ biztonsága nemzetbiztonsági kérdés

– hangsúlyozta O’Shaughnessy.

Trump közölte korábban, hogy nem engedik be az Egyesült Államokba a Guatemalából, Hondurasból és Salvadorból származó migránsok – eltérő becslések szerint 3500-7000 fős – karavánját.

A Mexikóban járó tömeg létszáma folyton változik, mert újabb és újabb emberek csatlakoznak, vannak ugyanakkor, akik feladják, illetve élnek a mexikói hatóságok nyújtotta lehetőséggel, és menedékkérelmet nyújtanak ott be.

A tábornok közölte, jelenleg egy 800 fős katonai kontingens tart Texasba, hogy a határvédelemben segédkezzen, a többi csapat a hét végéig követi őket.

Ez csak a kezdete a műveletnek

– hangoztatta O’Shaughnessy, jelezve, hogy a létszámot mindig szükség szerint szabják meg. „Ez a létszám a nemzeti gárda már odavezényelt 2092 tagján felül van” – tette hozzá.

Donald Trump inváziónak nevezte a migránskaravánt, és kijelentette:

a hadsereg már vár rátok.

Hangsúlyozta, hogy senkit sem engednek be, csak, ha a törvényes utat választja. Mint írta, a migránskaravánban „bandatagok és néhány nagyon rossz ember is van”. Trump korábban is tett hasonló kijelentéseket anélkül, hogy tényekkel támasztotta volna alá ezeket.

Jim Mattis védelmi miniszter a múlt héten engedélyezte a csapatok és katonai eszközök telepítését az amerikai-mexikói határra. A miniszter azonban nem említett konkrét számokat. Tisztségviselők akkor azt mondták, hogy október 30-tól legkevesebb 800 katonát küldhetnek a határra.

Donald Trump a bevándorlás szigorításával igyekszik támogatást szerezni a Republikánus Pártnak a novemberi időközi választások előtt. Az amerikai elnök még áprilisban jelentette be, hogy a déli határra küldi a Nemzeti Gárda akár 4000 tagját. Végül 2000-et irányítottak a térségbe, hogy tehermentesítsék a határőröket.

 

forrás: 24.hu

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Hirdetés


%d blogger ezt szereti: