Gyógyítólag hat ­­a szervezetre az ölelés

Már több kutatás is bebizonyította, hogy az ölelés fontosabb az emberek számára, mint gondolnák. Nemcsak az elménket nyugtatja, hanem gyógyít is.

Csak szívből jöhet

Sajnos egyre kevesebbszer szakítunk rá időt, pedig az emberek közötti fizikális kapcsolat, vagyis az ölelkezés pozitív élettani ha­tással van ránk. Az amerikai Carnegie Mellon Egyetem kutatói arra jutottak, hogy az ölelés megnyugtatja az embereket a veszekedés után. Egy szócsatát követően sokkal könnyebb visszatérni a nyugalmi állapotba, ha a két fél megöleli egymást. Ez a taktika nem csak a szerelmespároknál mű­ködik, a kollégák és az ismerősök körében is beválik, pontosan ezért kellene erre sokkal nagyobb hangsúlyt fektetni. Az erőltetett ölelésnek viszont nincsenek jótékony hatásai, mindig figyelnünk kell a másik ember reakcióját, hogy szeretné-e, különben balul sül el.

Javítja a vérnyomást

A gyermekek életében fontos szerepet játszik az ölelés, mivel ez egyfajta biztonságérzetet nyújt a kicsiknek. Azonban a felnőtt életben sem kellene ezt elhanyagolni, főleg azért nem, mert a kutatók szerint a vérnyomást is csökkenti a rendszeres testi kontaktus, így a szívünkre is jó hatással van. Emellett enyhíti a stresszt, mivel a kortizon hormon csökkenni kezd, sőt ha egy gyermeket sokszor ölelnek meg, akkor később felnőttkorában jobban tudja majd kezelni a kényes, kellemetlen helyzeteket. A minőség és a mennyiség mellett a hosszúság sem mindegy: minél tovább tart a szívből jövő ölelkezés, annál mélyebben hat ránk.

Én puszilok mindenkit!

Vannak olyan emberek, akik nem szeretik a testi kontaktusokat, így ők inkább kerülik ezt a fajta érintkezést. Sütő Enikő exmodell szerint ezt meg is lehet tanulni. – A mostani világban nagyon nehéz kapcsolatokat kialakítani, erre rásegít a mobil és az internet. Van, akinek az ölelés nem szerepel az eszköztárában, de ettől még valószínűleg tud szeretni, csupán meg kellene tanulnia az érintkezést. Az ölelésterápia alatt vadidegen embereket kell megölelni. Ebben nincs semmilyen szexualitás, csak a szeretet, amely nélkül nem ér semmit az érintkezés. Az emberek közötti elfogadást is erősíti a testi kontaktus – magyarázta a modelliskola-tulajdonos, aki elárulta azt is, hogy ő ölelés helyett puszit ad mindenkinek. – Bárhová ér­ke­zem meg, mindenkit megpuszilok, amit sokan furcsának tartanak, de egyben oldja is az em­be­reket – magyarázta Sütő Enikő.

Ölelő takaróval jobb az alvás

A tudósok már arra is rá­jöttek, hogy egyes embereknek nincs semmilyen betegsége, mégis nehezen alszanak el. Erre találták ki az ölelő takarót, ami olyan hatást kelt, mintha valaki szeretgetne minket. Ez az érzés lenyugtatja az idegrendszert, így segít gyorsabban elaludni.

Dolgoznak a hormonok

A szeretet nagyon sokat számít egy kapcsolatban, de ez kihat a lelki és a testi egyensúlyunkra is. – Az, hogy szerethetünk és szeretve vagyunk, a lelki eleme a kapcsolatnak. A testi közelség és az ölelés alatt endorfin, azaz boldogsághormon szabadul fel az agyi központban, emellett abban is segít, hogy a két ember egymásra hangolódjon – ma­gyarázta dr. Rusz Edit pszichológus. A szakértő szerint ennek nem feltétlenül a párkapcsolatban kell megtörténnie, a gyerekek, barátok, családtagok vagy a kollégák ölelgetése is hasonlóan hat ránk. – Többek között az önértékelésünknek is jót tesz, sőt tapasztalható az is, hogy azokban a családokban, ahol ez nincs jelen, az emberek nehezebben tudják az érzelmeiket közvetíteni, tehát nehezebben nyílnak meg – tette hozzá a szakértő.

 

forrás: borsonline.hu

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Hirdetés


%d blogger ezt szereti: