Mészárlás a Csillagban: Richtert az őrök húzták fel

A szegedi börtön egyik leghírhedtebb rabja mindenkit leszúrt, aki az útjába került. Az egykori börtöndolgozó szerint rászálltak a smasszerek, és ha megbilincselik, nem hal meg három ember.

Richter Richárd harmincnégy éve három mű­vezetőt megölt és további hármat megsebesített a szegedi Csillag börtön bútorgyárában. A 28 éves elítéltnek mindössze négy percre volt szüksége ah­hoz, hogy a vaslemezből készített késeit magához vegye, és miközben végigrohan a gyáron, minden útjába kerülőt megszúrjon.

Bár az aszódi nevelőintézetben, majd a fiatalkorúak börtönében „nevelkedett”, a bű­nöző családból származó Richter ámokfutására nincs mentség, de magyarázat talán igen. A hivatalos verzió szerint a gyilkosságok napján a szerelőüzem művezetője azon kapta a férfit, hogy kést készít magának, ezért be akarták kísérni az irodába. Az igen erős test­alkatú rab meglátta az asztalon fekvő gumibotot és azt hitte, meg akarják verni. Ekkor elöntötte az agyát a vér, visszarohant a szerelőüzembe és magához vette a késeit. A többi történelem. Tény, hogy a férfi fegyelmezetlen rab volt, állítólag egyfajta üldözési mánia is egyre jobban elhatalmasodott rajta. A Borsnak most megszólaló, egykor a Csillagban szolgáló dolgozó azonban azt mondja, az előzmények nem voltak ennyire egyértelműek.

– Richter korábban cirkuszi késdobáló volt, ezért nagyon jól bánt a késsel – emlékezett vissza a Vasárnapi Borsnak a neve elhallgatását kérő férfi.

– Rabtársai között kemény fickónak számított, de a smasszerek rászálltak. Bohócnak tartották, gúnyt űztek belőle és sokszor azon mulattak, hogyan dobálja a kést a fába. Richter a Csillagba is azért került, mert 1979-ben hasba szúrt valakit, vagyis a kések végigkísérték az életét. Aznap, amikor mindössze négy perc alatt végzett a három börtön­őrrel, kisebb fegyelmi vétséget követett el, de ha a fegyőrök szakszerűen járnak el, megelőzhető lett volna a magyar kriminalisztika történetének legvéresebb börtönleszámolása.

– Fegyelmi lapot kapott, ám ezután nem a fogdára vitték, hanem őrizetlenül hagyták. Már akkor meg kellett volna bilincselni, nem hagyni, hogy bemenjen a bútorok közé a késért. Bár a korabeli hírek szerint Richter készült a mészárlásra, a volt börtönőr szerint ez nem igaz.

– Nem kellett neki készülnie, mert hihetetlenül profin bánt a késsel. Nyolc-tíz méterről képes volt célba találni. A villámgyors mészárlás nem csak Richter ügyességén múlt. A gyárban nagy zaj volt, így sokan nem is tudták, mi történik. Ráadásul fegyveres őr sem tartózkodott a helyszínen és a jelzőrendszer is hiányzott. Úgy tűnt, a többszörös gyilkost nem tudják elítélni, mert az eljárás ideje alatt lenyelt két szöget, egyet pedig a hasába szúrt. Végül Svájcból kellett gyógyszert hozatni, hogy megmentsék az életét, majd a halálos ítélet után kivégezzék – mondta korábban a Délmagyarnak Pujler Fülöp, aki biztonsági tisztként szolgált a Csillagban az ámokfutás idején.

 

forrás: borsonline.hu

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Hirdetés


%d blogger ezt szereti: