Horror Nyíregyházán: Halva született a kukák mellé tett baba

Továbbra sem tudni, ki a Nyíregyházán lassan egy éve talált, halott csecsemő anyja. Ha nem is ő ölte meg a gyereket, az is büntethető lehet, amit tett a holttestével.

A Bors folyamatosan figyelemmel kísért egy borzalmas nyíregyházi esetet: egy halott csecsemőt egyszerűen egy konténer mellett hagyott az anyja. A baba holttestére szinte napra pontosan egy éve, tavaly november 19-én bukkantak egy társasház tövében. A 32 hetes kislány teljesen csupasz volt, a köldökzsinór sem volt levágva róla rendesen.

A szomszédos boltban dolgozó fiatal nő először arról beszélt a Borsnak, hogy akkoriban egy kamaszlány szült a helyi kórházban, aki idő előtt távozhatott onnan, de ez
a szál tévesnek bizonyult. A rendőrség emberölés gyanúja miatt indított nyomozást, még egy felhívást is közzétett, amelyben a helyszínen talált véres póló gazdáját keresték, de a kamerafelvételeken látható nyolcfős társaságnak is várták a jelentkezését.

A gyerek édesanyja viszont a mai napig nem került elő. A véres felsőn a szakértők megtalálták ugyan az anya DNS-ét, de az nem egyezett meg senkiével a bűnügyi nyilvántartásban, így az asszonyt nem sikerült azonosítani. És az­tán a döbbenetes fejlemény: a rendőrség bűncselekmény hiányában leállította az eljárást.

„Az ismeretlen tettes ellen folytatott nyomozást a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Rendőr-főkapitányság Bűnügyi Osztálya 2018. június 5-én a büntetőeljárásról szóló 1998. évi XIX. törvény 190. § (1) bekezdés a) pontja alapján megszüntette” – közölte megkeresésünkre a megyei rendőrség sajtóreferense. Gyors utánajárással kiderítettük, miről szól a hivatkozott jogszabály: az ügyész szüntette meg határozattal a nyomozást azért, mert a cselekmény nem bűncselekmény. Információnk szerint a határozatot azért hozhatták, mert az orvosszakértői véleményből kiderült, hogy a baba már nem élt, amikor az anyja világra hozta.

A Bors megkérdezett egy jogi szakértőt, aki szerint a mindeddig ismeretlen anyát ettől függetlenül felelősség terhelheti:

– Emberölés nem történt, de a bomló holttest környezetkárosítási és közegészségügyi szempontból aggályos. Aki a földet, a levegőt, a vizet, az élővilágot, valamint azok összetevőit jelentős mértékű szennyezéssel veszélyezteti, akár három év szabadságvesztést is kaphat – magyarázta dr. Kamarás Péter. Vagyis: törvénysértő az is, ha valaki a holttestet csak úgy kiteszi a kuka mellé.
A rendőrség honlapján egyébként még mindig ott található a közérdekből nyilvános körözések között a „körülbelül 1,8 kg súlyú” csecsemő leírása, mint ismeretlen holttest.

 

forrás: borsonline.hu

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Hirdetés


%d blogger ezt szereti: