Tudta? Magnéziummal védhetjük a szívünket

A magnézium a szervezet sok létfontosságú folyamatában vesz részt, különösen fontos a szív normál működéséhez.

A káliummal és a kalciummal együtt például az idegi impulzusok zavarmentes továbbításáról gondoskodik. Így nem meglepő, hogy összefüggés van a magnéziumhiány és a szívritmuszavarok között. Ha ugyanis ez az ásványi anyag nem áll rendelkezésre kellő mennyiségben, az izomsejtek ellazulása nem lehetséges. Ennek következményei lehetnek: gyors szívverés (tachycardia), túl heves szívverés, vagy teljesen rendszertelen szívritmus (szívdobogás). A magnézium tehát a kalciummal szemben szabályozza a szívműködést, azt, hogy a szívverés szabályszerű legyen, és ne jöjjön ki a ritmusból. Ajánlatos ezért szívritmuszavarokra magnéziumot szedni.

Emellett sok tanulmány vizsgálta a vérnyomás és a magnézium közötti összefüggést is. Ezek nyomán kimutatták, hogy a magnézium szedése a vérnyomáscsökkenéshez szintén hozzájárulhat. A magnézium lazítja a vaszkuláris izmok sejtjeit és csökkenti a vérnyomást emelő stresszhormon (adrenalin) kibocsátását. Ezért is fontos a nagy dózisú magnéziumbevitel a magas vérnyomásos betegeknél, mert ők gyakran szednek olyan gyógyszereket, mint a diuretikumok, amelyek a magnézium fokozott kiválasztódását okozzák, ezáltal magnéziumhiányt idézhetnek elő.

Fontos! Ha magnézium étrend-kiegészítőt vásárolunk, mindig olvassuk el, hogy az adott készítmény milyen vegyület formájában és mennyi magnéziumot tartalmaz, és válasszuk a szerves, pl. magnézium-citrátot tartalmazót.

 

Forrás: blikk.hu

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Hirdetés


%d blogger ezt szereti: