Brutális mészárlás: tömegsírok százait hagyta maga után az Iszlám Állam Irakban

A brutális mészárlás újabb nyomai: több mint kétszáz, összesen 12 ezer holttestet tartalmazó tömegsírt találtak eddig az egykor az Iszlám Állam dzsihadista szervezet felügyelete alatt álló iraki területeken – mondta el az ENSZ Emberi Jogi Főbiztosságát vezető Michelle Bachelet  kedden Genfben.

– Ezek a sírok azoknak a földi maradványait tartalmazzák, akiket könyörtelenül meggyilkoltak, mert nem hunyászkodtak meg az Iszlám Állam kifordított ideológiája és uralma előtt – mondta a főbiztos.

A legkisebb – összesen nyolc holttestet tartalmazó – tömegsírra Moszultól nyugatra bukkantak rá, míg a legnagyobbra Moszultól délre, ahol több ezer ember lelte halálát.

Az iraki hatóságok eddig mindössze 28 sírgödröt vizsgáltak át, illetve 1258 ember holttestét hantolták ki. Az ENSZ iraki missziója és a főbiztosság felszólította az iraki hatóságokat, hogy érintetlen állapotban őrizzék meg a mészárlások helyszínét, hogy az ott található bizonyítékok segítségével számonkérhessék a felelősöket, valamint választ adhassanak az eltűntek hozzátartozóinak.

 

forrás: blikk.hu

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Hirdetés


%d blogger ezt szereti: