Végzetes lett a rutinműtét: hiába követelnek milliókat, nem fizet a kórház az édesanya haláláért

Édesanyját gyászolja Frey Tibor, aki egy rutinműtét során veszítette el szülőjét. Ágnes epeműtétre feküdt be az egyik vidéki kórházba, ám onnan már sosem került ki élve: a beavatkozás során megszúrták az asszony máját, így a hasüregébe fújt szén-dioxid-gázzal szó szerint felpumpálták a nő szervét.

– Édesanyámat bizakodva vittem be a kórházba tavaly ősszel – kezdte Tibor. – Epeműtétre készült, ám nem vették észre, hogy egy genetikai rendellenesség miatt lecsúszott, megnagyobbodott mája volt. Pedig májusban kifejezetten azt vizsgálták, de sem akkor, sem a szeptemberi műtéten nem vették észre a rendellenességet – emlékezett a férfi, aki akkor utoljára láthatta szeretett édesanyját, Frey Mártonné Ágnest.

Az epeműtétet laparoszkópos beavatkozással végezték: először egy speciális tűvel szén-dioxid-gázt juttattak a nő hasüregébe. A szervek ezáltal tekinthetők meg. Csakhogy nem végeztek ultrahangot a műtét előtt, pedig kiderült volna, hogy Ágnesnek a megszokottnál nagyobb mája van. Így történhetett meg a végzetes hiba: megszúrták a máját is, így oda is gáz került.

– Jött a hívás: édesanyámnak összeomlott a keringése az intenzív osztályon. Nem tudták megmenteni, s akkor azt mondták, légembóliában elhunyt – csuklott el Tibor hangja.

A boncolás azonban egyértelműen kimutatta: Ágnes halálának közvetlen oka a műtét során kialakult szúrt májsérülés volt, illetve a májba jutott, szén-dioxid-gáz okozta gázembólia, heveny szívelégtelenség. A férfi ügyvédhez fordult, s anyja haláláért 10 millió forintot követelt, de a kórház elutasította a kárigényét. Válaszukban ez állt: „Az eset körülményeinek vizsgálata alapján a követelésnek mind jogalapját, mind az összegszerűségét vitatjuk, peren kívüli egyezségre nem látunk esélyt.’’

A férfi ügyvédje, dr. Ábrahám Csaba viszont állítja: a műtétnek nem kellett volna tragédiával végződnie.

– A kórház orvosai megsértették az elvárható gondosság elvét, amikor az édesanyánál nem végezték el a műtét előtti, friss hasi ultrahangvizsgálatot. Márpedig ennek során felismerték volna a máj rendellenességét. Tehát, ha ez megtörtént volna, úgy a befúvás helyét módosítva, az okozott májsérülés – gondos ellátás esetén – elkerülhető lett volna – magyarázta az ügyvéd.

1500 gramm a normális súlya

A máj az emberi szervezet legnagyobb mirigye, felnőttekben 1500-1700 gramm súlyú. A máj nagysága kopogtatással is jól megítélhető, de a hasi ultrahangos vizsgálat nagyon pontosan eredményt mutat. A máj méretének növekedésére hívhatja fel a figyelmet a jobb bordaív alatti fájdalom, emellett általános tünetként gyengeség, felhasi teltségérzés, illetve hányinger is jelentkezhet.

 

forrás: blikk.hu

 

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Hirdetés


%d blogger ezt szereti: