Tippek kezdő szülőknek: így vigyázz a gyerekedre!

Velem ez sohasem történhet meg – gondolja sok szülő, és a gyermekeket molesztálók is épp abban bíznak, hogy sokan nem teszik meg a szükséges lépéseket, hogy a bajt megelőzzék. Pedig csak neveléssel, elővigyázatossággal tudjuk megakadályozni, hogy ilyesmi velünk is megtörténjen. 2017-ben Magyarországon 19 000 kiskorú személy eltűnését regisztrálták. Még ha legtöbbjük néhány nap után előkerül is, sajnos egyre többen válnak bűncselekmény áldozatává, ezért fontos, hogy gyerekeinknek megtanítsuk a legfontosabb teendőket, amik veszélyhelyzetben segíthetnek nekik – ha mi, szülők éppen nem vagyunk ott velük.

Tanítsd meg a gyermekednek, hogy ne álljon szóba idegenekkel, ha pedig egy ismeretlen magához húzza vagy megragadja, üvöltsön, rúgjon, sikoltson, ahogy csak tud.

– Tanítsd meg neki a lakcímeteket és anya/apa telefonszámát, de azt is, hogy ezt csak szükség esetén adja ki ismeretleneknek.

– Mutass be neki olyan taktikákat, amelyekkel egy gyerek elcsalható, hogy később felismerje ezeket a helyzeteket. Szituációs játékok segítségével játsszátok el, milyen az, ha valaki édességet kínál neki, egy kutyust vagy cicát ígér, és ezzel az autójába csalja. Tanítsd meg határozottan nemet mondani. Ne a félelmet, hanem az elővigyázatosságot erősítsd fel benne.

– Egy kisgyerek igazi szabadulóművész. Zsúfolt helyen, vidámparkban, vásárlás közben mindig tartsd rajta a szemed, legjobb, ha fogod is a kezét.

– Ha zsúfolt helyen vagytok együtt (pályaudvar, bevásárlóközpont, koncert), mindig legyen egy nyilvános központi hely (pl. pénztár, információ), amit találkozási pontként megjelöltök arra az esetre, ha elveszítenétek egymást.

– Az iskola azonnal riaszt, ha a gyermeked reggel nem érkezik meg oda? Légy biztos benne: kérj elérhetőséget az ügyeletes tanárhoz és add meg a saját telefonszámodat is! Az iskola talán nem is gondol erre, amíg te nem kezdeményezed ezt a lehetőséget.

Ne hagyd dühösen magára a gyermekedet az otthonodban. Lehet, hogy épp az csalja el magával, aki nálad jobban meg tudja nyugtatni.

– Szervezz egy biztonságos csapatot a szomszédságban: beszéljetek többet a gyermekek biztonságáról, riasszátok egymást, ha bármi gyanúsat észleltek. Akár szülői fórumot is tarthattok a gyermekek biztonságáról, illetve az őket fenyegető veszélyekről.

– Ne írd a gyermeked nevét jól látható helyre (táskára, ruhára), mert hamis biztonságérzetet adhat, hogy az, aki megpróbálja elcsalni, a keresztnevén tudja szólítani.

– Alakítsunk ki harmonikus, bizalmi kapcsolatot a gyermekkel – merje elmondani, ha rosszat tett, rossz döntést hozott, hibázott, frusztrálja valami, vagy talán fél valamitől/valakitől.

November 14-én az AXN-en debütál az eltűnt gyermekek eseteivel foglalkozó drámasorozat, az Eltűntek nyomában első évada, amelyben egy áldozatból lett női nyomozó különleges történetét követhetjük nyomon. Kit Lannigant gyermekkorában sikeresen megmentették az emberrablók markából, most pedig Franz Novak (Chris Noth, aki sokaknak „Mr. Big”-ként lehet ismerős) FBI ügynökkel vállvetve segítik a hasonló helyzetbe kerülteket. Ha szeretnél még több tapasztalatra, fortélyra, jó tanácsra szert tenni, amivel egy gyermekrablás vagy -eltűnés megelőzhető, válaszd szerda esténként az AXN-en az Eltűntek nyomábant, és oszd meg a sorozatból nyert ismereteidet a gyermekeddel is!

 

forrás: blikk.hu

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Hirdetés


%d blogger ezt szereti: