Előítéletek, megvető pillantások – Ezzel kell szembenézniük az örökbefogadó szülőknek.

Számomra nagyon megdöbbentő az a vizsgálat, melynek eredményeit ma olvastam. Elgondolkodtató, ahelyett hogy kérdeznének az emberek, miért csak ítélkeznek.

A kérdés pedig nagyon egyszerű:

  • Miért alakult úgy, hogy örökbefogadó szülő leszel/lesztek?

Egyáltalán nem bonyolult kérdés. Melyre joga van az örökbefogadó szülőnek válaszolni. Elképzelhető, hogy olyan történetet fogunk kapni, amit soha nem gondoltunk volna, hogy létezik. Nagyon szomorú, mélyreható életesemények vezethetnek odáig, miután valaki az örökbefogadást választja. Viszont, ha nem érdekel valakit a történet, vagy azon is csak ítélkezni szeretne, inkább ne is kérdezzen. Menjen tovább és foglalkozzon a maga dolgával. Adjon hálát, hogy az Ő élete úgy alakult, ahogy szerette volna.

 

Minden második örökbefogadó szülő kapott furcsa vagy negatív megjegyzéseket a környezetétől az örökbefogadás miatt – olvasható az SOS-Gyermekfalu Magyarországi Alapítványa által készített felmérésben.

A számok megdöbbentőek:

A közlemény szerint az 500 ember megkérdezésével készült kutatásból kiderült, hogy az örökbefogadókkal a legkevésbé toleránsak a szomszédok (33 százalék), a rokonok (29 százalék), a barátok (28 százalék), valamint a gyermek óvodájában, iskolájában dolgozó pedagógusok (26 százalék) voltak.

Minden második családnál a megjegyzések a gyermek vélt származására vonatkoztak, de a vér szerinti szülők elítélése is majdnem ugyanilyen gyakori (43,3 százalék). A harmadik leggyakoribb és bántó megjegyzés az örökbefogadó anyák felé irányul, hogy miért nem szültek inkább.

Minden hatodik örökbefogadó családnak szakadt már meg valamilyen kapcsolata az örökbefogadás miatt – tették hozzá.

Annak ellenére, hogy ilyen mértékű előítéletekkel kell megküzdeniük az örökbefogadóknak, nyíltan vállalják az örökbefogadást: míg pár évtizede még gyakori volt, hogy a szülők eltitkolták gyerekük elől az örökbefogadás tényét, a megkérdezettek között alig volt ilyen.

A szülők többsége abban is támogatná gyermekét, hogy – ha szeretné – felvegye a kapcsolatot a vér szerinti szüleivel vagy testvéreivel (82 százalék).

A válaszadók harmada fogadna háromévesnél idősebb gyereket, majdnem minden második szülő pedig nyitott roma gyermek örökbefogadására. Lényegesen kevesebben nyilatkozták, hogy egyértelműen vállalnák fogyatékkal élő gyermek örökbefogadását (3,5 százalék), ugyanakkor majdnem minden második megkérdezett ezt a fogyatékosság mértékétől tenné függővé.

Tanulmány forrása: http://www.mti.hu

 

A tanulmány mindenesetre tanulságos és figyelemfelkeltő, milyen társadalomban élünk. Pedig az örökbefogadás egy csodálatos dolog, mind a gyermeknek, az anyának és az apának, mivel egy teljes értékű család alakul ki általa, ahol szeretetben, bizalomban, megértésben nőhet fel egy apró gyermek, akinek így újra lehet ÉLETE.

 

Részemről minden örökbefogadó szülőnek sok erőt, kitartást és egészséget tudok kívánni ehhez a társadalmi elítéltségekkel teli világban. De ami a legfontosabb: sok-sok mosolygós örökbefogadott babát/gyermeket.

🙂

 

Szerző: Nikol

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Hirdetés


%d blogger ezt szereti: