3 tipp kisbabánk egészséges karácsonyi menüjéhez

Az év végi ünnepi lakomák közeledtével különösen fontos észben tartanunk, hogy kisgyermekünk tápanyag szükséglete nagyban eltér a felnőttekétől. Érdemes időt és energiát szánnunk külön ételek elkészítésére, hiszen a hagyományos karácsonyi fogások, édességek, cukrozott italok megterhelik a kicsik szervezetét, emellett a nem megfelelő táplálás későbbi egészségükre is káros hatással lehet.

Az Első 1000 Nap program 3 egyszerű tippjével mi is könnyedén összeállíthatjuk a kisbabák finom és egészséges karácsonyi menüjét.

Halászlé helyett párolt hal

Ha klasszikus karácsonyi menüben gondolkodunk, nem kerülhetjük el a halat, amely rendkívül értékes vitamin- és ásványianyag-forrásként szolgál. A halban található többek között az immunrendszer normál működéséért is felelős D-vitamin, fehérje, ami az izmok erősödésében segít, jód, ami a mentális működésben és a pajzsmirigy egészséges fejlődésében játszik fontos szerepet, illetve Omega-3 zsírsavat is tartalmaz, amely létfontosságú az agy fejlődése és az egészséges látás szempontjából. Gyermekünk egyéves korában már megkóstolhatja a halat: grillezve, párolva, vagy házi halrudacskaként is nagy sikere lehet.

Só helyett bazsalikom

A kisbabáknak több szempontból sem javasolt ugyanazokat a finomságokat enniük a családi étkezések alkalmával, mint a felnőtteknek.  A túl sok só és fűszer megterheli az emésztőrendszerüket, és az ekkor kialakuló ízérzékelés a későbbiekben is nagymértékben meghatározza a táplálkozási szokásokat. A főzelékeket, püréket minél kevésbé fűszerezzük, só helyett érdemes petrezselymet, kaprot vagy akár fehérrépát használni. Ha pedig csirkét párolunk a kicsiknek, ízesítsük kevés friss bazsalikommal, így nem csak finom, de egészséges is lesz a fogás. Köretként tálalhatunk párolt zöldséget, édesburgonyát vagy sütőtököt.

Bejgli helyett muffin

A bejgli biztosan nem hiányozhat az ünnepi asztalról, ám nem szabad elfelejteni, hogy a babák ízlése sokkal érzékenyebb, mint a felnőtteké: egy-egy zöldség vagy gyümölcs önmagában is elegendő ízélményt nyújt számukra, nincs szükségük édesítésre, a túl sok cukor ráadásul elhízáshoz és cukorbetegséghez is vezethet, amelyek az első 1000 nap helyes táplálásával megelőzhetők. Azért, hogy a kisgyermekünk se maradjon ki a desszertekből, készítsünk neki fahéjas-répás muffint.  Az 1 éves kortól adható finomság könnyen és gyorsan elkészíthető, ráadásul glutén- és laktózmentes.

Hozzávalók:

2 bögre reszelt sárgarépa, 2 bögre mandulaliszt, fél bögre dió, 2 evőkanál méz, 1 tojás, 1 teáskanál szódabikarbóna és ugyanennyi fahéj, egy csipet só

Elkészítés:

Keverjük össze egy edényben a mandulalisztet, a szódabikarbónát és a fahéjat, egy másik edényben a tojást, a mézet, a diót és a sárgarépát. A nedves és a száraz összetevők összekeverése után kanalazhatjuk is a muffinformába, majd 180 fokon 20-25 percig sütjük.

 

forrás: blikk.hu

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Hirdetés






%d blogger ezt szereti: