Időjárás – 2019. Január 11., Péntek

Pár mondatban:

Pénteken ismét csípős reggelre ébredhetünk, többfelé -10 fok körüli értékekkel.
Napközben sok napsütésre számíthatunk, számottevő csapadék nem várható. Késő este újabb csapadékmező érkezik, és északnyugat felől gyenge havazás kezdődik. A Dunántúlon és északkeleten erős, néhol viharos lökések kísérhetik az északias szelet. Délután -4, +2 fok valószínű.

Frontmentes idő.
36 órás előrejelzés:

Szombatra virradóra az ország nagy részén várható gyenge havazás. Napközben már csak keleten szállingózhat a hó, míg a Dunántúlon helyenként havas eső hózáporok alakulhatnak ki. A nyugatias szél többfelé élénk, helyenként erős lehet. -2, +5 fok közötti csúcshőmérsékletre van kilátás.

Vasárnap kezdetben a Dunától keletre várható havazás, havas eső, eső, de néhol ónos eső sem kizárt. Délután helyenként északkeleten még havas eső, hószállingózás, északnyugaton kisebb záporok. Este északnyugat felől újabb csapadékzóna érkezik. A délnyugati szél többfelé élénk lesz. Délután 0-7 fokig emelkedik a hőmérséklet.

Hétfőn többfelé készülhetünk esőre, északkeleten havas esőre, hóra. Néhol ónos eső is előfordulhat. Az élénk délnyugati szelet, délután erős, viharos északnyugati szél váltja fel. Napközben 2-8 fok valószínű.

Orvosmeteorológia:

Pénteken is marad a frontmentes idő. A csípős reggeli időben elsősorban az északi területeken élőknél erősödhetnek fel a kopásos eredetű ízületi fájdalmak, melyek napközben is sajoghatnak. A hidegre fokozottan érzékenyeknél görcsös panaszok, valamint fejfájás is előfordulhat. Többfelé feltámad a szél, ami nyugtalanságot, ingerlékenységet okozhat. A sok napsütés azonban jó hatással lesz hangulatunkra, közérzetünkre. Érdemes lesz hosszabb időt a szabadban tölteni, márcsak D-vitamin pótlás céljából is. Öltözzünk azonban melegen, sapka, sál, kesztyű viselése ajánlott. A megfázás elkerülése érdekében növeljük a C-vitamin bevitelt, valamint fogyasszunk sok zöldséget és gyümölcsöt!

Közlekedésmeteorológia:

Pénteken száraz, túlnyomóan napos időre készülhetünk. Vizes, csúszós utak a még olvadó hó miatt alakulhatnak ki. A tartósan fagyos területeken az olvadékvíz az utakra is ráfagyhat jeges, síkos útviszonyokat előidézve. Éjszaka, valamint hajnalban Nógrád-megye és a Dunakanyar térségében pára-, ködfoltok csökkenthetik le a látástávolságot. Többfelé élénk, helyenként erős északias széllökések jelentősen ronthatják a járművek menetstabilitását. Téli gumi nélkül ne induljunk útnak! Vezessünk nagyon óvatosan, körültekintően! Balesetmentes közlekedést kívánunk!

 

forrás: idokep.hu

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Hirdetés


%d blogger ezt szereti: