38 fok felett kell gyereklázat csillapítani

Sok szülő, amikor először éli át, hogy lázas a gyerek, pánikba esik. Pláne, ha még lázgörcs is kíséri a betegséget. Pedig ahogy jött, úgy megy is a láz, a megfelelő módon kezelve.

Bár az időjárás sokáig kegyes volt hozzánk, már kezdi megmutatni magát az igazi ősz, így egyre több családban kerülnek elő a lázmérők, a láz- és fájdalomcsillapítók. A láz kezelésére rengeteg praktika van, mégsem biztos, hogy mindenki jól csinálja.

1. Mérés

Nem mindegy például, hogy a gyerek pár hónapos vagy egy- két éves. Abban nincs különbség, hogy egészen kicsiknél valamely testnyílásukba javasolt dugni egy lázmérőt. – Kisgyereknél még nem működik az a módszer, hogy a hóna alá tesszük az eszközt. A nagyon piciknél érdemes a végbélbe helyezni, ebben az esetben viszont a mért értékből mindig le kell vonni fél fokot, az lesz a valódi – magyarázta a Borsnak Komáromi Zoltán háziorvos.

Az elektromos lázmérők azért praktikusak, mert rövidebb idő alatt mérik meg a testhőmérsékletet, így kisebb a macera az egyébként is beteg és nyűgös gyerekkel. Ma már létezik csecsemőknek homlokra ragasztható eszköz, fülhőmérő, amivel a dobhártya hőmérsékletét lehet megnézni, és olyan digitális lázmérő is, amit csak a homlok elé kell tenni, hozzá sem kell érinteni. Sőt digitális cumis verzió is a szülők rendelkezésére áll.

2. Lázcsillapítás

Gyerekeknél lázcsillapításra akkor van szükség, ha elérte a testhőmérsékletük a 38–38,5 fokot. A legtöbb orvos szerint első körben nem érdemes gyógyszert alkalmazni.

– Az első és legfontosabb, hogy pótolni kell a folyadékot, mert a meleg szervezet a kitágult bőrpórusokon keresztül több vizet veszít. A másik ok: lehet, hogy van a szervezetben egy olyan fertőzés, egy vírus, aminek a leküzdése szintén igényli a sok folyadékot. Ez lehet bármi, ami a betegnek jól esik: víz, tea, tej, de akár egy forró leves is – sorolta Komáromi Zoltán.

A másik praktika, ami a gyerekeknél kifejezetten jól be szokott válni, a langyos fürdő. Fontos: a gyerek testhőmérsékletének értékéből le kell vonni három fokot, és olyan hőmérsékletű vízbe kell beleültetni, vagy azzal lezuhanyozni. Ha tehát 38 fokos láza van, akkor 35 fokos víz az ideális. A lehető legnagyobb testfelületet érje a víz! A háziorvos szerint az nem annyira hatékony módszer, hogy vizes törölközőt teszünk a gyerek homlokára vagy testhajlataira.

3. Gyógyszeres lázcsillapítás

Legtöbb esetben nincs szükség a pirulákra, mert a hagyományos gyógymódokkal egy-két nap alatt elmúlik a láz, ami az immunrendszer természetes védekező mechanizmusa: szükséges a kór legyőzéséhez. Ha mégsem, akkor csecsemőknél a kúp ajánlott, négy hónapos kortól a szirup, a nagyobbaknál pedig meg lehet próbálni a recept nélkül kapható fájdalomcsillapítókat, amik ibuprofent tartalmaznak. A komoly probléma ott kezdődik, ha a gyerek 40 fokos, vagy afeletti lázzal küzd.

– Ebben az esetben nagyon felgyorsul a szervezet működése. A melegebb test több oxigént igényel. Ez szapora légzést és szapora szívműködést eredményez, ami főleg a kisgyerekekre és a nagyon idősekre jelent veszélyt, mert a szívet és az érrendszert nagyon megterheli. Ilyenkor azonnal orvoshoz kell menni! – figyelmeztet Komáromi doktor.

Ne essen pánikba a lázgörcs miatt!

Amikor a központi idegrendszer is felmelegszik a láztól, vagyis az agy is melegszik, előfordulhat lázgörcs. Ez főleg egy-másfél éves kor előtt jellemző. Bár csak pár másodpercig tart, a szülőket a frász kerülgeti.

Ám az orvos szerint nincs más dolguk, mint arra figyelni, hogy a rángások következtében ne okozzon magában kárt a baba. Akár egy puha gézlapot is be lehet tenni a gyerek szájába, hogy ne harapjon rá a nyelvére. Könnyű mondani, de megijedni tényleg nem kell, hamar elmúlik. Egyszerűen azért jön elő, mert a gyerek – mivel pici – nem tud előre szólni, hogy betegnek érzi magát.

 

Forrás: borsonline.hu

Hirdetés


%d blogger ezt szereti: