A négy gyermekes anyák életük végéig mentesülnek a szja-fizetés alól

A 3 gyermekes anyákon spórolnak.

Novemberben még arról volt szó, hogy a háromgyerekeseknek sem kell többé személyi jövedelemadót fizetniük, ez azonban évente nagyjából 75 milliárd forinttal többe kerülne a költségvetésnek. Így nagyjából 50 ezer, legalább négy gyermeket nevelő nő mentesülhet élete végéig az szja-fizetés alól – persze csak azok, akik visszamennek dolgozni.

Orbán Viktor vasárnap bejelentette a kormány családvédelmi akciótervét. Ennek egyik pontja, hogy a négygyermekes családanyák életük végéig mentesülnek a személyi jövedelemadó fizetése alól a jövő évtől.

Felkaphatták erre a fejüket a háromgyerekes anyák, akik a novemberi híreket is figyelték. Akkor ugyanis még arról volt szó, hogy a három- vagy többgyerekes anyák kapnának adómentességet, erről írt a családvédelmi konzultációt beharangozó Magyar Idők, és a terv létezését Beneda Attila helyettes államtitkár is megerősítette.

yanítható, hogy ez azonban túl sokba került volna.

A 2016-os mikrocenzus adatai szerint a családosok 12 százaléka – kis híján 206 ezer – legalább három gyereket nevelő család volt, míg a 2011-es népszámláláskor még több mint 218 ezer ilyen volt. 2011-ből megvan a háromgyerekes családok száma is: 163 ezer. Arányosítva tehát novemberhez képest nagyjából 150 ezer „csak” háromgyerekes anya adómentességét „dobta ki” a kormány, így végül 206 ezer helyett nagyjából 52 ezer nőnek biztosítják majd az életük végéig szóló szja-mentességet.

Természetesen ez sem kevés, de a novemberi hírek arról szóltak, hogy nagyjából 170 ezer legalább háromgyerekes édesanyának kedvezne a változás. Ezt a számot figyelembe véve kiszámoltuk akkor, hogy átlagbér mellett a 170 ezer anya adómentessége nagyjából 102 milliárd forintba kerülne évente a költségvetésnek. A 170 ezerből kiindulva, arányosítva a legalább négygyermekes anyák, akiknek kedvező lehet a változás, 43 ezren lehetnek, és 26 milliárd forint körüli összegbe kerülhet az adómentességük átlagbér esetén. Vagyis évi 76 milliárd forintot spórol a kormány a novemberi bejelentéshez képest, minden bizonnyal a költségvetés stabilitását szem előtt tartva.

Tegyük hozzá, az szja-mentességet csak azok a legalább négygyermekes anyák élvezhetik, akik négy gyermek mellett vissza tudnak menni dolgozni, és lesz szja-köteles jövedelmük.

Akik nem tudnak visszamenni dolgozni, vagy például katáznak, eváznak, azoknak nem jelent segítséget az szja-kedvezmény. De ugyanígy nem adnak semmit a tervezett változtatással a legszerényebb ellátást kapó, gyesen, illetve főállású anyaként gyeten (gyermeknevelési támogatás) lévő háromgyerekes anyáknak sem, hiszen az ő juttatásuk már eleve szja-mentes. Vagyis:

További kérdések vetődnek fel az egyéb kedvezmények igénybevétele kapcsán:

  • Rosszabbul járhat a magas és szja-köteles jövedelemmel rendelkező legalább négygyermekes anya, ha él az szja-mentességgel, mintha a családi adókedvezményt választja, mert utóbbihoz járulékkedvezmény is jár.
  • Ha a családi adókedvezménnyel él az anya, akkor nem tud élni az adómentességgel. Ha viszont már felnőttek a gyerekek, és nem jár a családi adókedvezmény rájuk, akkor jól jöhet az szja-mentesség.
  • Ha nincs szja, az hátrányt jelenthet a nyugdíj-előtakarékosságnál, mert nincs mire igénybe venni a 20 százalékos adójóváírást, ami a nyugdíjszámlára mehetne. De ugyanez a helyzet a többi pénztári megtakarítással is.

Forrás: https://24.hu

Hirdetés


%d blogger ezt szereti: