A női ideál – időszámítás előtt és most

Hogyan változott az évek során?

 

A történelem során számtalanszor alakult át a női szépségideál, hol a telt idomok domináltak, hol pedig a feszes, törékeny alkat. Mára már kezdünk visszatérni a nőiesebb, kerek vonalakhoz, de volt olyan is, mikor a csontos, vékony alkat számított követendő példának.

Az ókori Görögország

Az ókori Görögország

Ekkor még korántsem volt annyira fontos az egészség és a sport, mint manapság.

Szerették a hedonista életmódot, inkább csak az élvezetek hajszolása volt számunkra fontos és lényegesen keveset törődtek a külsőségekkel.

Jellemzőek voltak a nőknél a férfias vonások, világos bőr és a nagyon karakteres arcélek.

Kleopátra kora

Kép forrása: playbuzz.com

Kleopátra kora

Kleopátra idejében a női szépséget a feszes test, keskeny váll és hosszú comb testesítette meg.

A Kr. előtti évszázadban a szimmetrikus arcban látták a különlegességet és a nők már ekkor elkezdték sminkelni magukat, hangsúlyozva szemeiket.

Ekkortájt a haj hosszúsága nem volt annyira mérvadó, sőt, a mai long bob fazon inspirációjául ez a kor szolgált

A reneszánsz Itália

Kép forrása: mycelticheart.tumblr.com

A reneszánsz Itália

A plusz-size modellek ekkor élhették volna fénykorukat, mert itt bizony minél teltebb volt egy nő, annál kívánatosabb volt a férfiak számára.

A hosszú, göndör haj ekkor igazán nagy trend volt, kislányos, pufók arccal párosítva.

Testalkat szempontjából ebben a korban a gebék elbújhattak volna a nőies idomú hölgyek mögött, mert ők voltak az igazi szépségideálok. A férfiak pedig imádták, hogy van mit fogni rajtuk.

Viktoriánus Anglia

Kép forrása: dreamingviolet.tumblr.com

Viktoriánus Anglia

Még mindig maradunk a teltebb idomoknál, a viktoriánus Angliában a nők már sokkal inkább figyeltek a külsejükre, főleg az alakjukra.

Előkerültek a derék hangsúlyos ruhák és hozzá hatalmas kontyok.

A kisasszonyok kora volt ez, mikor a nők már sokkal inkább érdeklődtek a divat iránt és kezdték érezni, hogy mekkora fegyver lehet számukra külsejük.

A harsány 20-as éves

Kép forrása: glamradar.com

A harsány 20-as éves

Megérkeztünk a pompa és a csillogás korába, amikor is minden a külsőségekről szólt. A nők igazi dívák voltak, a férfiak igazi úriemberek és nagy harc volt azt illetően, hogy ki ragyogja túl a másikat.

Kedvelt frizura volt a rövid, göndör, lakkozott haj, hozzá egy feltűnő fejdísz és természetesen az elmaradhatatlan apró, csillogó ruha.

Egyáltalán nem volt divat a teltebb idomok hangsúlyozása, így inkább a kismellű, törékeny alkatú nőknek kedvezett ez a kor.

Hollywood Aranykora

Kép forrása: youniqueproducts.com

Hollywood Aranykora

Kevés olyan ember van, aki ne hallott volna élete során legalább egyszer Marilyn Monroe-ról, a botrányos életű színésznőről és, ha a kor szépségideálját kellene jellemeznünk, akkor kifejezetten őt mondanánk.

Visszatértek a nőies, kerek idomok, tejfölszőke haj és hozzá az elengedhetetlen vörös rúzs. A nők ekkor igazi királynők voltak, merészek és egyben pimaszok is.

Twiggy kora

Kép forrása: thatsnotmyage.com

Twiggy kora

A hatvanas évek elsőszámú modellje volt Twiggy, aki nagyjából meg is határozta az akkori nőideált.

Vékony, törékeny alkat, kislányos tekintet és sokkal visszafogottabb belső, mint korábban. A nőideált ekkor az elérhetetlenség jellemezte és a férfiak bálványként tekintettek az ilyen típusú nőkre.

A vadító 80-as évek

Kép forrása: vintagevirgin.tumblr.com

A vadító 80-as évek

A nyolcvanas években robbantak be azok a modellek, akik a mai napig meghatározó alakjai a divatvilágnak.

Ekkor indult be igazán ez a szakma és vált a divat nagyon fontossá a nők életében. A sportos külső alap volt, ezért a fitness nagyon meghatározó volt a nők életében.

Az egészséges, fitt nők uralták a címplapokat.

Azok a felejthetetlen 90-es évek…

Kép forrása: fashiion-gone-rouge.tumblr.com

Azok a felejthetetlen 90-es évek…

A farmer aranykora, mikor a nők életébe újra inkább az élvezetek kerültek előtérbe és az egészséges külső nem volt olyan fontos.

Megjelentek a tetovált nők, merészebbek lettek, a farmer-fehér póló kombináció a mindennapjaik részévé vált. A divat helyett a rock zene hódított.

A mai ideál

Kép forrása: theoutfit.com

A mai ideál

Eljutottuk a mai szépségideálhoz, amit nehéz elsőre bekategorizálni. A vékony, törékeny alkat még mindig jelen van a kifutókon, de megjelentek a plus-size modellek is. Sőt nem csak, hogy megjelentek, de egyre inkább túrják ki a másik tábort.

A mai nő feneke legyen minél nagyobb, a melleire szintén ez vonatkozik, arca szép, egyedi, sminkelje magát tökéletesen, de ezzel egyidejűleg maradjon is természetes.

Az öltözködésével fejezze ki az egyéniségét és hangsúlyozza ki szép, kerek idomait. A takargatás idejének vége, elő a formákkal lányok!

Forrás: https://www.bien.hu

Hirdetés


%d blogger ezt szereti: