A Tesco nemet mondhat a túlóratörvényre

Az első multi lehet, amely vállalja, hogy nem alkalmazza a 400 órás munkaidőkeretet.

A Tesco Globál Áruházak Zrt. lehet az első multinacionális cég, amely vállalja több mint 16 ezer munkavállalója felé, hogy a következő két évben nem alkalmazza a túlóratörvény által megengedett 400 órás munkaidőkeretet – írja a Magyar Idők.

A cég jogi képviselője hétfőn átvette a Kereskedelmi Dolgozók Független Szakszervezetének (KDFSZ) indítványát, hogy kössenek megállapodást az áruházi munkavállalók egészségvédelméről. Ebben a munkaadó garantálná, hogy 2019-ben és 2020-ban áruházaiban, logisztikai központjaiban nem alkalmazza a 400 órás munkaidőkeretet, az eddigi gyakorlatot követi, a dolgozókkal 250 óra rendkívüli munkaidőn túl önkéntes túlmunkára nem köt megállapodást.

A KDFSZ elnöke, Bubenkó Csaba szerint a Tesco dolgozói már most is túlterheltek, a táppénzen lévő munkavállaló a munkáltatónak sem érdeke. Szerinte egy ilyen megállapodás növelné a cég vonzerejét a nehéz munkaerőpiaci helyzetben.

A Magyar Idők megkeresésére a Tesco közölte, hogy tanulmányozzák a szakszervezeti javaslatot. Hozzátették, a cég a 250 órás túlórakeretet sem használja ki, csak egyes régiókban és munkakörökben. A vállalat a túlórát havonta fizeti ki a dolgozóknak, nem élt a jogszabály által korábban megengedett egyéves elszámolási lehetőséggel.

 

forrás: 24.hu

Hirdetés


%d blogger ezt szereti: