Beszélgetés a Spartan Trifecta Világbajnokával.

A spártai futamok egyre nagyobb népszerűségnek örvendenek hazánkban. Három fő kategóriában indulhatnak a versenyzők : aki egy éven belül mind a hármat teljesíti a Trifecta törzs tagja lesz. A legfontosabb : az idő,a technika, a mentális és fizikai erőnlét. Magyarország egyik legeredményesebb spártai futójával, Szabó Dáviddal beszélgettem, miért olyan vonzó a spártai életforma.

 

Számomra nyilvánvaló, hogy nem hiába lettél testnevelő tanár és nem hiába vagy többszörös bajnok. Mi a te személyes előzményed? 🙂 ( honnan jött a sport szeretete?)

Már a kezdetek kezdetén is imádtam a szabadban mozogni, sosem tudtam megülni a négy fal között. Nagyon aktív gyermekkort tudhatok magam mögött: rendszeresen játszottam labdarúgást, kosárlabdát, ezen felül kipróbáltam a gerely- és kislabdahajítást egyaránt. Persze ezeken kívül még sokat segített a jelenlegi sportágamhoz a parkour múltam, amikor is természetes és mesterséges akadályokon ugrottam, másztam, futottam fel/le. A futás, mint szabadidős tevékenység még általános iskolás koromban került előtérbe, amikor is mindkét nővérem esténként eljárt futni, nem egyszer engem is magukkal hozva. Ekkor még annyira nem ragadott meg a dolog, nem is táplálkoztam egészségesen, így egészen az egyetemi éveimig kellett várni ahhoz, hogy úgy gondoljak a futásra, mint az egészség hosszútávú megoldása.

Igaz az, amit a nagy sportolók mondanak, hogy minden fejben dől el? Mennyi felkészülést kíván mentálisan és fizikailag egy spártai futam?

Minél hosszabb távot fut az ember, annál jobban kezd mentálisan felülkerekedni önmagán, hisz el kell viselnie a monotonitást és a fizikális fájdalmat egyaránt. Az előző főként síkfutásra jellemző általánosságban, míg egy terepakadályfutó versenyen véleményem szerint az első méterektől kezdődően mentális dolog az egész. A versenyekre való felkészülés nagyban fizikális jellegű, de elengedhetetlen része a mentális felkészülés az akadályok tekintetében. Aki igazán sikeres szeretne lenni egy terepakadályfutó versenyen, annak ajánlott heti 4x, de inkább heti 5x edzeni a fittség kialakítása érdekében.

Nagyon szimpatikus, hogy szakirodalmat is olvasol. Mennyire segít a felkészülésben, vagy mennyivel adott több információt / felfedezést egy-egy ilyen könyv? Sajátítottál el bármiféle új tudást a könyvek által?:) Ha igen, mit?:)

A szakirodalmaknak hála sajátítottam el a helyes futótechnika alapjait, a sporttáplálkozás irányelveit és számos egyéb hasznos tudnivalót a futással kapcsolatosan. Olvastam sportolók életútjairól, személyes tapasztalataikról és tanácsaikról, amik egyértelmen segítettek a fejlődésben. Összességében tehát elmondható, hogy rengeteg pluszt tud nyújtani a minőségi tudásforrás, ha helyesen alkalmazza az ember. Nyitottnak kell lenni az új dolgokra! J

Magyarországon is egyre nagyobb teret kap a spártai futam. Számomra nagyon jó ötletnek tűnik, hogy már egész kicsi kortól nevezhetnek, megismerkedhetnek és megszerethetik a testmozgást akár játékos formában is, hiszen nincs nagyobb buli annál, mint sárosan futni a többiekkel 😊 Mi a véleményed erről, mint testnevelő tanár?
Van- e bármilyen saját módszered arra, hogy a fiatalabb korosztályt rábírd a testnevelésre?:D

Teljes mértékben egyetértek ezzel a korai életkorban elkezdett aktív életmódra neveléssel. A gyerekek imádnak mozogni, nem számít, hogy az porban, sárban, hóban, vízben történik egyéb akadályokkal az útjukban. Csinálni akarják! Amilyen gyorsan csak lehet! Volt szerencsém Spartan Kids futamokat felvezetni és nyugodt szívvel kijelenthetem, hogy eszméletlen iramot tudnak diktálni a fiatalok. Szükségük van a mozgásra J A fiatalabb korosztályt jobb esetben nem kell noszogatni egy kis mozgásra, hisz ők maguk szeretnének aktív dolgot végezni, de ha épp nem az a helyzet, akkor mindig játékos formában oldom meg a problémát.

Mesélnél arról, hogy mikortól kezdtél versenyezni és milyen eredményeket értél el?

2016 októberében indultam életem első versenyén, ami rögtön egy terepakadályfutó verseny volt Jászberényben. Ezt megelőzően kerültem elsőnek kapcsolatba a Spartan versenysorozattal Tokajban, mint önkéntes. Az első versenyemen hihetetlen mód 2. helyezést értem el a kb. 11km-es pályán, így elég motiváló hatással volt rám az egész kezdet, főként, mert ott volt Tóth Ádám OCR versenyző, aki meg is dicsért, amilyen szép időt futottam. Azóta pont 2 év telt el, ami alatt rengeteg esemény zajlott le. Ez idő alatt sikerült szinte minden versenyemen dobogós eredménnyel zárnom, azok közül is főként 1. helyezéssel. A legutóbbi időszak kiemelkedő eredményei a Franciaországban megrendezett Spartan Európa Bajnokságon elért korosztályos 1. helyezés, a miskolci Spartan Beast versenyen elért 2. helyezés Elite kategóriában, illetve a legutóbbi Spartan Trifecta Világbajnokságon elért korosztályos 1. helyezésem.

Lesz egy kis pihenőd, vagy készülsz egy újabb megmérettetésre? Ha igen, akkor mi a következő verseny, ahol szurkolhatunk neked?

Most egy kis ”pihenő” következik, tehát nem lesz versenyem pár hétig, de nem állok le az edzésekkel, ugyanúgy folytatom, ahogyan eddig is. Idén még 3 versenyen fogok részt venni decemberben, amelyek közül csak egy lesz terepakadályfutás, a többi kettő terepfutás lesz csupán. A jövő évre nagy terveim vannak a versenyzést illetően, remélem szolgálhatok még hasonlóan jó hírekkel a későbbiek során is!

Képek:Szabó Dávid archívuma

 

Készitette: Mizsik Viktória

Hirdetés


%d blogger ezt szereti: