Bizonyításvágyból ölt meg legalább száz beteget a sorozatgyilkos ápoló

Niels Hoegelt száz ember meggyilkolásával vádolja a német bíróság, amiért akár életfogytiglani börtönbüntetést is kaphat.

A 41 éves féri két klinikán is dolgozott ápolóként 1999 és 2005 között, ahol szándékosan túladagolta gyógyszerekkel a betegeket. Hoegelt csak 2015-ben, tíz évvel azután kapta el a rendőrség, hogy otthagyta a Delmenhorst közeli kórházat. Ekkor még csak két gyilkossággal, és két gyilkossági kísérlettel vádolták. A nyomozás során viszont bevallotta, hogy több mint száz páciensénél okozott gyógyszerekkel szándékosan keringési zavarokat, azért, hogy visszahozhassa őket a halálból. Úgy gondolta ezzel sikerül majd kivívnia kollégái elismerését. Később azt is elárulta, hogy őrült tervét akkor eszelte ki, amikor az oldenburgi kórházban kezdett dolgozni 1999-ben, így ott is vannak jócskán áldozatai.

Az oldenburgi bíróság elrendelte az összes olyan elhunyt páciens exhumálását, akik keringési zavarban haltak meg, és akikhez köze lehetett az egykori ápolónak. Könnyen elképzelhető, hogy Hoegel száznál is több betegét gyilkolta meg, csak azért, hogy népszerűbbé válhasson. A nyomozók szerint első munkahelyén 36, a másodikon 64 embert ölt meg, de az is lehet, hogy ennél sokkal több gyilkosságról van szó. A rendőrség úgy gondolja, ha a kórházak akkori vezetősége nem félt volna idejében belső vizsgálatot indítani a gyanús halálesetek miatt, akkor Hoegelt is sokkal hamarabb elkapták volna. Ezért mindkét intézmény egykori vezetősége elleni is eljárás indult mulasztás vádjával.

Niels Hoegel tárgyalására várhatóan csak jövő májusban kerülhet pont, a gyászoló hozzátartozók remélik, hogy szörnyű tetteiért életfogytig tartó börtönbüntetést kap majd.

 

Forrás: blikk.hu

Hirdetés


%d blogger ezt szereti: