Debrecen főterén fogadták a Koszovóból visszatért békefenntartó katonákat


Debrecen, 2019. április 11., csütörtök (MTI) – A Koszovóból hazatért MH KFOR Kontingens 19. váltásának katonáit visszafogadó ünnepségen köszöntötték csütörtökön Debrecen főterén.

DEBRE20190411006

A Református Nagytemplom előtt felsorakozott katonáknak Papp László (Fidesz-KDNP), Debrecen polgármestere azt mondta: azzal, hogy a sikeres misszió után árpilis 11-én, a város napján fogadják vissza a katonákat azt üzenik, hogy Debrecen hadtörténeti múltjára, történelmére is figyelemmel, büszke a dandár katonáira.

“Becsület, bátorság, helytállás” – idézte a polgármester a debreceni 5. számú Bocskai lövészdandár jelmondatát, amelynek szellemében teljesítették békefenntartó küldetésüket a most visszatért katonák.

Papp László az 1736-os megalapítása után legendássá vált debreceni 39. gyalogezred méltó, 21. századi örököseinek nevezte a katonákat.

Szloszjár Balázs ezredes, az MH 5. Bocskai lövészdandár parancsnoka emlékeztetett rá, hogy a dandár katonái a kezdetektől, 1999-óta vesznek részt a világ számos térségében béketámogató missziókban, köztük a Balkánon, Koszovóban.

A parancsnok a missziós tevékenyég húszéves évfordulója legfontosabb üzenetének nevezte a hazaszeretetet, amely abban a szolgálatban is megnyilvánult, amit a katonák hazájuktól, családjuktól távol fegyelmezetten végrehajtottak. Hat hónapon át, a határtól mintegy ötszáz kilométerre biztosították, hogy a Balkánon élő népek  nyugodtan tudjanak aludni, dolgozni, és békében élhessenek – mondta a parancsnok.

 

 

Forrás: mti

Hirdetés


%d blogger ezt szereti: