Elkezdődött a Virágkarnevál, ezt láttam belőle!

Az augusztus 20-a egy olyan nap a Cívis város életében, mikor egy kicsit az egész ország ránk fókuszál.
Nem véletlen, hiszen ilyen színpompás, több évtizedes hagyományokat magáénak tudó eseménye nem sok városnak van kis hazánkban.
Egy héttel a jeles esemény előtt megtelnek a szállodák, tömve van a Nagyerdő, és a Nagyállomástól, a Főtérig szinte csak törpejárásban, szlalomozva juthatunk el a rengeteg fényképező turista miatt.

Telt ház Debrecenben
Ahogy az első külföldi elfoglalja a szállodai szobát, a belvárosi vállalkozó azonnal emel 10%-ot az árakon, még a szívószálat is újrahasznosítja, és a piros betűs ünnep tiszteletére – az évben először – kifizeti a túlórát. Várhatnánk izgatottan is az első virágkocsikat, ha a karnevál előszele nem fújná a városba a környező települések vidéki delegációját.Debrecennek lássuk be, óriási szíve van és elfér benne minden település apraja-nagyja, mindaddig, míg ezzel a vendégszeretettel visszaélve a békés debreceni polgárnak (is) járó kikapcsolódást nem igyekeznek olyan szinten sárba tiporni, hogy inkább a tévében nézze végig a produkciók sorát.

Szádat befogod!
Az oktatási rendszer problémás! Ékes bizonyíték erre, hogy vidéken még mindig hiányos a kulturális alapfogalmak tárháza.
A Debrecent övező provinciákból érkező családfők újra értelmezik a sor definícióját, ha Áronka éppen jégkását szeretne, kicsit-nagyot leigáznak a virágkocsiról érkező cukorkáért, és a még parázsló cigarettával spártai hadsereget meghazudtoló módon képesek távol tartani egy tömeget az előzéstől.Ha éppen a 40 fokban, már odaszikkadva az aszfalthoz, megpróbálom szóvá tenni, hogy most tolta át a tolószékes nagymamát a lábfejemen, vagy a kis trónörökös összekent a krumplis lángossal, azonnal előkerül a pszichikai bűnsegédként szolgáló, rántott húsos szendvicsekkel teli hűtőtáska, és a családfő lelkileg azonnal megpróbál földbe döngölni egy „Szádat befogod, mi vidékről jöttünk” mondattal.Nem megyek, nem mehetek bele egy verbális adok-kapokba, mert míg én, és kiscsaládom további két tagja alkotjuk a csapatot, ő dobbant egyet a fehér zokni – szandál kombinációval felfegyverzett lábával és a falusi galeri már a tekintetével felnyársal.
Egyszerűen joga van mindent látni! Első sorból, teljes létszámban!
Ami viszont példaértékű vidéki honfitársainkba az az elszántság, a kitartás, ahogy más és önmaga testi épségét nem kímélve minden apró jelenetet dokumentálnak okos telefonjaikkal.
Csodálandó az a szakértelem, ahogy a legkeresettebb hekkert meghazudtoló módon csatlakoznak a Bethlen utcai panelsor egyetlen kódolatlan wifijéhez.
Szinte mérnöki munka, ahogy egy nyolctagú családot beszuszakolnak egy ötszemélyes autóba.

Bízom benne, hogy előbb utóbb, ahogy a közösségi oldal, a Nike cipő és az élő videó is eljutott vidékre, az is elfog, hogy ne másokat eltiporva minden karneváli komponenssel legyen egy szelfink, hanem mindenkinek legyen lehetősége élvezni a város egyik legjelentősebb eseményét.
Talán ezek tudatában a debreceniek sem a helyi tévéből, hanem a régi hagyományokat idézően, az első sorból élik át a Virágkarnevál történéseit.

írta: Keszthelyi Zoltán

Hirdetés


%d blogger ezt szereti: