Eltűnhet a konzervuborka a boltokból

Olyan komoly problémák vannak a konzervuborka feldolgozóiparában, hogy azok akár a gyártás jövőjét is veszélyeztethetik – mondta Ledó Ferenc, a Fruitveb elnöke, a siófoki Agrárszektor Konferencián, amelyről az agrárszektor.hu tudósított.

A szabadföldi zöldségtermesztésben egészen sokáig úgy tűnt, hogy rekord mennyiségű csemegekukorica lesz, a másodvetéseknél azonban jelentős kelési problémák és kihagyások voltak, így a rekord elmaradt – mondta az elnök. Az ipari paradicsom ezzel szemben sikernövény lett Magyarországon, és idén sikerült elérni a hektáronkénti 80 tonna feletti átlagtermést. A konzervuborka esetén ugyanakkor a feldolgozóiparban olyan komoly problémák vannak, hogy akár a gyártás jövőjét is veszélybe sodorhatja – hívta fel a figyelmet.

Ledó szerint a 2019-es évben több feladat is vár a kertészeti ágazatra. Az egyik ilyen a termelés színvonalának, valamint biztonságának növelése, amit a szélsőséges időjárás hatásainak csökkentésével lehetne elérni. Mindenképp fontos lenne az öntözés és a tápanyagutánpótlás megoldása, illetve mivel egyre nagyobb a munkaerőhiány, ezért a precíziós gazdálkodást és a gépesítést is fokozni kellene. Hangsúlyozta: a feldolgozóipar fejlesztését mindenképp érdemes lenne előtérbe helyezni, valamint az adózási jogi háttér és a támogatások átalakulása is fontos feladat a jövőben.

 

Forrás: zoom.hu

Hirdetés


%d blogger ezt szereti: