Időjárás 2019. 01. 26. Szombat

KEZDETBEN SZÁLLINGÓZHAT A HÓ

Szombaton a reggeli, délelőtti órákban keleten, délkeleten várható gyenge havazás, hószállingózás, az ország nagy részén viszont szakadozott lesz a felhőzet, kisüt a nap. Napközben északnyugat felől gyorsan növekedni kezd a felhőzet és délután gyenge havazás, havas eső, a Dunántúlon több helyen ónos eső várható. A légmozgás még többfelé lehet élénk, néhol erős. Hajnalban -12, -3, napközben -4, +3 fok ígérkezik.
Melegfronti hatás.

Enyhülés kezdődik, vegyes halmazállapotú csapadék várható

Vasárnap főként az északi és keleti megyékben párásan, ködösen indul a nap, amely napközben helyenként tartósan megmaradhat. Az ország északkeleti, keleti harmadán felhős, borongós idő lesz jellemző, néhol szállingózhat a hó. Nyugatabbra szakadozottabb lesz a felhőzet, rövidebb időszakokra kisüthet a nap. Nyugaton, északnyugaton feltámad a délkeleti szél. A fagyos hajnal után délután -2, +6 fokig emelkedik a hőmérséklet.

Hétfőn enyhébb idő várható, a hajnal sem lesz mindenhol fagyos, nappal 1-6 fok valószínű. Sokfelé várható eső, helyenként havas eső, az északi és középső megyékben eleinte ónos eső sem kizárt. A változó irányú szél helyenként élénk lehet.

Kedden már csak néhol eshet, de marad a felhős, borongós idő. Északnyugaton feltámadhat az északnyugati szél, a maximumok 1 és 6 fok között alakulnak.

 

ORVOSMETEOROLÓGIA

Szombaton melegfronti hatásra készülhetünk, álmatlanság jelentkezhet, napközben fáradtabbnak érezhetjük magunkat, csökkenhet a koncentráció. Többfelé szeles marad az idő, fejfájás, migrén jelentkezhet, ingerültebbek, feszültebbek lehetünk, ingadozhat a vérnyomás. A hideg időben kopásos és gyulladásos eredetű ízületi panaszok is felléphetnek. A szeles idő emellett hőérzetünket is lecsökkenti, könnyen megfázhatunk. Öltözzünk melegen, rétegesen, fogyasszunk sok zöldséget és gyümölcsöt!

 

KÖZLEKEDÉSMETEOROLÓGIA

Szombaton kezdetben keleten, délkeleten lehet gyenge havazás, hószállingózás, majd délután északnyugat felől többfelé alakulhat ki gyenge havazás, havas eső, a Dunántúlon több helyen ónos eső, ami jelentősen csúszós utakat eredményezhet. Többfelé élénk, néhol erős szél csökkentheti a menetstabilitást és okozhat hófúvást, hótorlaszokat emelhet. A naposabb tájakon vezetés közben érdemes napszemüveget viselni. Indulás előtt érdemes tájékozódni az útviszonyokról, illetve készítsünk autónkba meleg takarót, forró italt. Vezessünk nagyon óvatosan, tartsunk nagyobb követési távolságot, téli gumi nélkül ne induljunk útnak! Balesetmentes közlekedést kívánunk!

Hirdetés


%d blogger ezt szereti: