Időjárás – 2019. Január 24., csütörtök

Többnyire felhős, kissé szeles idő

Csütörtökön kezdetben a Dunántúlon fordulhat elő kisebb havazás, délután pedig egy délkelet felől érkező csapadékzóna okozhat egyre többfelé újabb havazást.

Délkeleten havas eső, fagyott eső, ónos eső előzheti meg a havazást. Élénk, erős lesz az északkeleti szél. A legmagasabb hőmérséklet -1, +5 fok között alakulhat.

Hidegfronti jellegű tünetek.

Előrejelzés

Gyakran havazhat hétvégéig

Pénteken a kora délutáni órákig a nyugati területeket leszámítva sokfelé kell havazásra, hószállingózásra készülni. Délután már csak elszórtan fordulhat elő kisebb havazás, hózápor, ekkor már a Dunántúlon hosszabb-rövidebb napos időszakok is lehetnek. Az északias szelet a Dunántúlon erős, viharos lökések kísérhetik. Délután -3, +2 fok várható.

Szombaton többfelé süthet ki a nap, nyugat felől azonban egyre több felhő érkezik. Kevés csapadék az esti órákban északnyugaton fordulhat elő. Az élénk északnyugati szél délután délnyugatira fordul. Hajnalban -11, -4, napközben -4, +3 fok ígérkezik.

Vasárnap északon és a Dunántúlon hullhat vegyes halmazállapotú csapadék. A délkeleti szél helyenként megerősödik. Napközben -3, +7 fok valószínű. A jövő hét első napjaiban is csapadékos időre van kilátás.

 

Orvosmeteorológia

Csütörtökön már front nem lesz felettünk, de élénk, erős északias széllel hidegebb levegő áramlik be a Kárpát-medencébe. Emiatt a hidegfrontra érzékenyeknél fejfájás, görcsös, reumatikus panaszok kialakulhatnak. A reggeli fagyos, többb helyen nyirkos időben a kopásos eredetű ízületi bántalmak is felerősödhetnek. A szélre érzékenyeknél alvászavarok, frusztráltság, ingerlékenység egyaránt előfordulhat. A szeles idő emellett hőérzetünket is lecsökkenti, könnyen megfázhatunk. Öltözzünk melegen, rétegesen, fogyasszunk sok zöldséget és gyümölcsöt!

Közlekedésmeteorológia

Csütörtökön kezdetben nyugaton, délnyugaton, délután délen, délkeleten számíthatunk további csapadékra. Főleg havazás, hószállingózás teheti továbbra is latyakossá, nedvessé az utakat. Délkeleten helyenként azonban ónos eső is előfordulhat és okozhat jeges, síkos útviszonyokat. Pára, köd hajnalban főleg délen, délkeleten, keleten csökkentheti le a látástávolságot. A többfelé megélénkülő, erős lökésekkel kísért északias szél jelentősen lecsökkentheti a járművek menetstabilitását. Vezessünk óvatosan, tartsunk nagyobb követési távolságot, téli gumi nélkül ne induljunk útnak! Balesetmentes közlekedést kívánunk!

 

 

Forrás: https://www.idokep.hu

Hirdetés


%d blogger ezt szereti: