Időjárás – 2019. Január 25., péntek

Kezdetben még szállingózhat a hó

Pénteken kezdetben még többfelé lehet hószállingózás, gyenge havazás, délután viszont már csak a déli tájakon számíthatunk hószállingózásra, miközben nyugaton, északnyugaton szakadozottabbá válhat a felhőzet, hosszabb-rövidebb időre ott a nap is kisüthet.
Elsősorban a Dunántúlon lehet erős, viharos az északnyugati szél, mely többfelé hordhatja a már lehullott havat, hófúvást okozhat. Keleten ugyanakkor a kevésbé szeles tájakon tartósan párás, ködös körzetek is lehetnek. Hajnalban -1 és -6, napközben -3 és +2 fok között alakul a hőmérséklet.

Kettősfronti hatás várható.

Előrejelzés

Időnként a nap is kisüthet

Szombaton kezdetben többfelé süthet ki a nap, majd nyugat felől felhők érkeznek. Kevés hó reggel néhol keleten fordulhat elő, délután pedig északkeleten eshet a hó, északnyugaton hószállingózás, havas eső, nyugaton havas eső valószínű. Időnként élénk lesz a nyugati-délnyugati szél. Hajnalban -12, -3, napközben -4, +4 fok ígérkezik.

Vasárnap többfelé párásan, ködösen indul a nap, nyugaton ónos szitálás is előfordulhat, majd napközben számottevő csapadék nem várható, időnként a nap is kisüthet. Nyugaton, északnyugaton megélénkül a délkeleti szél. Délután -3 és +6 fok között alakul a hőmérséklet.

A jövő hét első napjaiban vegyes halmazállapotú csapadék várható, vagyis eső, havas eső, hó és ónos eső is hullhat. Időnként a szél is feltámadhat. Ugyanakkor a maximumok az ország legnagyobb részén fagypont felett alakulhatnak.

Orvosmeteorológia

Pénteken kettősfronti hatás várható, így meleg- és hidegfronti tünetek egyaránt jelentkezhetnek. Fejfájás, migrén, vérnyomás-panaszok, keringési problémák egyaránt előfordulhatnak. A hideg, többfelé nyirkos időben kopásos és gyulladásos eredetű ízületi panaszok is felléphetnek. A szélre érzékenyeknél alvászavarok, frusztráltság, ingerlékenység egyaránt előfordulhat, ez elsősorban a Dunántúlon élők körében lehet jellemző. A szeles idő emellett hőérzetünket is lecsökkenti, könnyen megfázhatunk. Öltözzünk melegen, rétegesen, fogyasszunk sok zöldséget és gyümölcsöt!

Közlekedésmeteorológia

Pénteken kezdetben többfelé, délután már csak a déli tájakon várható hószállingózás, kisebb havazás, viszont a korábban lehullott hó miatt országszerte számítani kell még vizes, csúszós, latyakos, hókásás, havas, esetleg jeges utakra. Elsősorban a Dunántúl erős, viharos lökések kísérhetik az északi-északnyugati szelet, melyek miatt jelentősen csökkenhet a járművek menetstabilitása, valamint a szél a már lehullott havat hordhatja, hófúvás is kialakulhat, hótorlaszok keletkezhetnek, rosszak lehetnek a látási viszonyok, ezért indulás előtt tájékozódjunk az útviszonyokról, illetve készítsünk autónkba meleg takarót, forró italt. Hajnalra keleten, délkeleten és délen foltokban pára, köd képződhet, melyek korlátozott látási viszonyokat okozhatnak, helyenként tartósabban is megmaradhat a köd. Nyugaton, északnyugaton ugyanakkor időnként a nap is kisüthet, ezért ezeken a tájakon érdemes lesz vezetés közben napszemüveget viselni. Vezessünk nagyon óvatosan, tartsunk nagyobb követési távolságot, téli gumi nélkül ne induljunk útnak! Balesetmentes közlekedést kívánunk!

Forrás: https://www.idokep.hu

Hirdetés


%d blogger ezt szereti: