Interjú Herpergel Róberttel a könyvszekrényről

Mit lehet tudni az Ady parkban található könyvszekrényről?

A könyvszekrény ötlete a Szabó Krisztináéktól jött. Végtelenül egyszerű alapon működik a dolog: hozol könyvet és viszel könyvet. Ennek köszönhetően ingyenes olvasnivalóhoz jut mindenki, illetve a megunt könyveit elhelyezheti a szekrényben. A szekrény létrejötte köszönhető a városnak is illetve a műszaki karbantartása a Méliuszhoz tartozik.

A szekrény ötlete országos vagy helyi kezdeményezés?

Országos kezdeményezésről van szó és Debrecen is az egyik állomásává vált ennek a kiváló ötletnek. Erről Szabó Krisztináék tudnának bővebben mesélni, mert ők tartják más ötletgazdákkal is a kapcsolatot az országban. Bárki egyszerűen juthat olvasni valóhoz és változatos a kínálat. Sajnos ezzel jó néhányan visszaélnek.

Mi történt?

Nyár közepén vittem néhány saját könyvet az akkor még kétharmadáig tele lévő szekrénybe, másnapra egy darab sem maradt benne. Volt ott néhány olvasó, akikkel beszélgettem és ők mondták, hogy ez szinte naponta visszatérő probléma. Utána vettem fel a kapcsolatot Szabó Krisztinával a Köszi oldalon keresztül. Eléggé dühítő információkat osztott meg velem azokról, akik a debreceni olvasókat megfosztják az olvasás örömétől.

Mit lehet tenni ilyen esetben?Hogyan lehet védeni az olvasókat?

Egy sajtótájékoztató keretében kértem segítséget helyben a Fidesztől, de ők ezzel a problémával cinikusan Soros György szervezeteihez zavarták a debreceni olvasókat. Ehhez az olvasókat kifigurázó válaszhoz minden képviselőjük adta a nevét, mint Fidesz frakció. Ilyen hozzáállást eddig csak azoktól tapasztaltam, akik nem szeretnek olvasni. Utána beszélgettem Széles Diána alpolgármesterrel, aki segítőkész volt és felajánlotta a segítségét. Végül Krisztinával a Méliusz könyvtárban is folytattunk egyeztetéseket a probléma megoldását illetően. Felfúrnak egy szabályzatot a szekrényre, valamint igénybe vehető a rendőrség segítsége is. Egy térfigyelő kamera nem csak a könyvszekrény de az Ady park szempontjából is nagyon jól jönne.

Ezek után történt-e változás?

 Olvastam a Köszi facebook oldalán, hogy létrejöttek teljesen random figyelőcsoportok. Valaki például könyveket vitt és utána leült a parkban egy fél órára, hogy lássa milyen mozgás van a szekrénynél. Sokan visznek és hoznak is könyveket, tehát igény van rá. Viszont akadtak olyanok is, akik egy nagy szatyor könyvvel távoztak. Véleményem szerint 2-3 könyv egy embernek egy hétre bőven elég. A szabályzat a könyvszekrény visszaszállítása után (jelenleg az Ady park térkőjavítása miatt nincs a helyén) lesz elérhető mindenki számára, utána már bízom benne, hogy gördülékenyebben fel lehet lépni a szekrény fosztogatói ellen.
Herpergel Róbert Jobbikos önkormányzati képviselő

Hirdetés


%d blogger ezt szereti: