Interjú Turi Attilával a Byat betonékszer alkotójával

Amikor elsőnek hallottam a Byat márkáról, szinte azonnal magával ragadott a stílusa. Manapság a tömeggyártással készült divatcikkek világában nehéz olyan koncepciót találni, ami igazán megfogja az emberek képzelőerejét – nos, a Byat a maga egyediségével és anyaghasználatával messzemenőleg olyat mutat, amire igazán felkaphatjuk a fejünket.

Mikor alakult, honnan jött az ötlet? Mi volt a fő koncepciód?

2016 áprilisában kezdtem el betonnal foglalkozni, amikor a végzős vizsgakollekcióm bemutatására készültem a Debreceni Divatiskolában. Ruhákkal foglalkoztunk végig, de úgy éreztem, hogy kiegészítőkkel lesz igazán teljes a kollekcióm. Így elkezdtem valami alternatív anyag után kutatni, amiből ékszereket tudok készíteni. Így akadtam rá a betonra. Mindig vonzott a minimalizmus letisztultsága, így nem is volt kérdés, hogy a ruháimon túl az ékszereim is a minimalizmus jegyeit fogják magukon hordozni. Ehhez pedig tökéletesen passzol a beton az eleganciájával, a tartásával és a hűvös merevségével (és ezt a lehető legpozitívabb értelemben mondom).
Amikor először említettem néhány ismerősömnek, hogy betonból fogok ékszereket készíteni, a meglepődöttségen túl némi szkepticizmust is véltem felfedezni, de amikor megmutattam az első elkészült darabokat, mindenki nagyon pozitív visszajelzéssel volt. tetszett a közönségnek az ötlet merészsége. A divatsuliban a tanáraim és a csoporttársaim is nagyon támogatóak voltak, amikor közöltem, hogy a záróvizsgára a ruha kollekcióm mellett ékszerekkel is készülök.

Nagyon kiváncsi vagyok, hogy honnan jött a márkanév?

A márkanév a monogramomból származik. A vezetéknevem sajnos a divatszakmában nem feltétlenül illik egy designer márka nevének (Turi), ezért játszanom kellett picit a szavakkal és a betűkkel. Így jött végül a byat, ami a by Attila Turi rövidítéséből ered. Egy kis utánajárás után pedig megtudtam, hogy egy ritkábban használt amerikai szlengben a byat olyan dolgot jelent, ami „igazán menő és jóérzéssel tölt el”. Mi passzolna jobban egy betonékszer márkához?


Minimalista, egyedi és beton. Leginkább ezekkel a szavakkal jellemezném a Byat ékszereket. A beton, mint ékszeralap formabontó. Mindig is betonban gondolkoztál?

Amikor rátaláltam a betonra, mint lehetőségre, egyből nagyon megfogott a gondolat. Az ereje, a ridegsége, a hűvössége és eleganciája valahogy teljesen magával ragadott. Aztán amikor kiöntöttem az első medált, megéreztem az illatát, az állagát és azóta nincs megállás.

Hogyan fogadta a hazai közönség a Byat-et?

Az első reakció mindig egy „hűha”, vagy egy „tessék?”, amikor valaki legelőször meghallja, hogy betonból készülnek az ékszereim, sokszor kell is néhány pillanat, mire megemésztik a hallottakat. Aztán rendszerint teljesen belefeledkeznek az ékszerek mintáiba, tapintásába, letisztult formavilágába, a hangulatba, amit egy asztalnyi betonékszer kelt maga körül. Nagyon sokan nagyon szeretik az ékszereimet, és aminek még ennél is jobban örülök, hogy visszatérő vásárlóim is egyre többen vannak, sőt, van, aki már egész kis gyűjteménnyel rendelkezik 😊

Kiknek ajánlod a Byat-et? Van-e konkrét korosztály, stílusréteg?

Természetesen van egy konkrét, jól körül írható célcsoport, akiknek az ékszereimet szánom, amivel felépítem a kampányaimat, és minden apró részletet, ami egy márka gondozásához szükséges. Ennél talán izgalmasabb az a tapasztalat, hogy a vásárlóim között megtalálható a 16 évestől a 70 évesig szinte mindenki, nők és férfiak egyaránt. Az anyag különlegessége sok mindenkit magával ragad. A byat, mint designer-ékszermárka pedig egyértelműen a design-értőés kedvelő közönségnek szól. Mindazoknak, akik keresik az egyediséget, a különleges darabokat, az újdonságot, és nem utolsó sorban szeretik a minimalista formajegyeket.

Hol mutatkozik meg a márka? Hol vehető meg, hol találhatnak meg téged az érdeklődök? 🙂

Jelenleg Debrecenben a One Fashion (https://www.facebook.com/ONEFashionDebrecen/) üzletben találhatók meg az ékszereim, illetve online a byat.hu oldalon. A nyári csúcs miatt ez utóbbit kicsit elhanyagoltam, de hamarosan felkerülnek az új kollekció darabjai is. Valamint Debrecenben személyesen is szoktam találkozni a vásárlóimmal, ennek a legjobb fóruma pedig a kéthavonta megrendezésre kerülő CSAK Design vásár (https://www.facebook.com/csakdesign/), ahol rendszeresen megjelenek én is a betonékszereimmel.

Minden tervezőnek van egy olyan múzsája, akin szívesen látná az általa készített darabokat. Neked ki az?

Pásztor Anna, és Pink, egyértelműen. Szerintem nem kell nagyon magyaráznom, hogy miért is említem őket. 😊

Mik a terveid a jövőre nézve? Új kollekció van készülőben?

Több projekten is dolgozom egyszerre, készül az Earth 2.0 kollekció, amiből már néhány darabbal az augusztus 19-i CSAK Design vásáron is lehetett találkozni, szerencsére nagy sikert aratott.
Továbbá van egy másik futó projekt, bár a „kísérlet” kifejezés jobban körül írja, hogy mi is történik a műhelyemben. Egyelőre csak annyit árulok el, hogy a betont egy másik anyaggal fogom társítani. Ezek talán még erőt sugárzóbb, energikus darabok lesznek, és az „indusztriális” jelző az, ami még jól körül írja. De a többi egyelőre maradjon titok


Earth
Earth 2.0

ruha:  koaan

A festett Earth nyakláncod személyes kedvencem. Elmeséled, hogyan alakult ki ezzel a formavilággal? 🙂 Kísérleteztél?

Mióta elkezdtem betonnal foglalkozni a kísérletezés a mindennapjaim részévé vált. Folyamatosan kattog az agyam az új eljárásokon, az új ötletek megvalósításának mikéntjén. A műhelyem sokszor átalakul Dexter laboratóriumává, védőszemüveg, gumikesztyű, szájmaszk fel és indulhat a nagy játék.
A festett Earth darabok, ahogyan a nevükből is következik, a földgömb távoli látképe általi inspirációból született meg. A festési technika pedig szintén kísérletezés volt, mivel beton felületre festeni nagyban más, mint papírlapra vagy vászonra. Ezért nem is csak különböző festék típusokat kellett kipróbálnom, hanem vegyszereket is, amivel kvázi felégettem a frissen felvitt festékrétegeket annak érdekében, hogy létrejöjjenek azok a mélységek, tónusok, és elrendeződések, amik a legjobban visszaadják azt a látványt, amit a földgömb távoli látképének egy apró szelete nyújt.
Ezt a kollekciót egyébként most újra elővettem, mint korábban már említettem. Az Earth 2.0 most anyagában színezett betonból készül, de ugyanolyan szép mélységei vannak, mint a korábbinak, vagy még lehet picit szebb és érdekesebb is.

Fotók:  Huszti Kitti

Az interjút készítette: Mizsik Viktória

Hirdetés


%d blogger ezt szereti: