Kockába rajzolt univerzumok – képregények bűvöletében

A képregények a popkultúra részét képezik. Az amerikai képregények aranykora a harmincas és negyvenes évekre tehető, hiszen akkoriban formálódtak meg az első képregényhősök illetve akkor kaptak biztos formai alapot a képregények. Manapság kevés ember nem ismeri fel Stan Lee nevét, akinek megszámlálhatatatlan hőst köszönhetünk.

 

Debrecenben, aki a Miklós utcán jár, egy igazi kincsre bukkanhat : itt nyílt meg az első képregénybolt, ami igazi különlegességekkel várja a gyűjtőket, a leendő gyűjtőket és az egyszerű, mezei képregényolvasókat is.

A Képregény Barlang tulajdonosával, Éliás Ákossal beszélgettünk.

Honnan jött az ötlet, hogy képregényboltot nyiss Debrecenben? Volt valami konkrét kiindulópont?

Gyerekkorom óta rajongok a képregényekért. Kicsinek össze vissza amit tudtam beszereztem, aztán ahogy nőttem elkezdett érdekelni a történet is, és már nem csak azt láttam, hogy “Hű az Pókember”. Viszont nem tudtam, hogy hol kezdjem el, hiszen annyi féle fajta van ami ráadásul összefonódik több másikkal. Amikor már beleláttam, kezdtem felfogni, az angol nyelvű füzeteknek köszönhetően, szerettem volna a történeteket a saját anyanyelvemen is, és szomorúan konstatáltam, hogy sajnos nincs. Ekkor eldöntöttem, hogy ha “nagy leszek”, nyitok egy boltot, és ezzel segítem azokat akik ugyan abban a cipőben járnak mint én kicsinek.

Ahogy láttam, nem csak magyar nyelvű hanem idegennyelvű képregényeket is árultok. Van ennek valami konkrét oka?

Rengeteg olyan klasszikus illetve nagyra értékelt siker történet van a képregények világába ami sajnos még nem jutott el hozzánk az anyanyelvünkön. Így sajnos azokat csak angol nyelven tudom beszerezni. Viszont olyan dolgokat mesélnek el, illetve olyan karaktereket mutatnak be amelyek egy képregény rajongó számára mondhati kihagyhatatlan.

Gondolkoztok abban, hogy nemcsak képregényeket, hanem ehhez kapcsolodó ajándéktárgyakat is árusítsatok?

Természetesen. Körülbelül másfél hónapja nyitottam az üzletet, így nem teljes a készlet. Sőt. Én személy szerint egyáltalán nem vagyok vele megelégedve. Keveslem a karakterek számát a füzeteken, és ezzel a vendégek is így vannak. Többször keresnek olyan karakternek egy-egy történetét amely nincs az üzletben (még) illetve nincs magyarul. Ezért első sorban a füzetek számát gyarapítom, azonban kaphatóak kisebb számban ajándék tárgyak, figurák, pólók is az üzletben, vagy akár külön rendelést is felveszünk a pólókból.

Nemrégiben megvolt az első eseményetek, ami egy Dragon Ballz Fighter versenyre invitálta az érdeklődöket. Miért pont Dragon Ballz? Terveztek a későbbiekben másfajta eseményeket, ha igen, lehet-e tudni miket?

A Dragon Ball egy kultikus anime sorozat. Nem sok olyan embert ismerek aki ne ismerné Son Goku nevét. Első sorban azért választottam ezt a játékot, mivel a 2018-as évben a Game Awardson megszavazták ezt a játékot az év játékának. A második ok amiért ezt választottam, az az, hogy jelenleg még nem tartunk, de szeretnék japán mangákkal illetve kóreai manhwákkal is foglalkozni, és ezek hiányában ezzel szerettem volna az animés közönségnek is valami élvezhetőt nyújtani. Eddig minden arra hajaz, hogy lesz következő verseny. A tematikája az Injustice 2 játék lesz, ugyan ilyen versenyként meghírdetve, a debreceni LvL Up e-sport bárral karöltve.
Ahogy többen írták, a képregények amolyan klasszikus elemei a gyerekkorunknak.

Többen nosztalgiából gyűjtik őket, lesznek-e nálatok speciális kiadások, gyűjtők számára érdekes vagy értékes képregények?

Régebbi történetek újranyomott változatával foglalkozunk, viszont antik képregényekkel nem. Ennek az az oka, hogy egy nagyon jó állapotban lévő antik képregény majdhogynem felbecsülhetetlen értékű. Ha pedig valaki behoz az üzletbe egy régebbi képregényt, de abból csak egy darab van, és az mondjuk három embernek tetszik meg, nem garantálhatom, hogy félre teszem az adott illetőnek, valamint nem szeretnék ilyenekből komplikációt.

Mi a terv a jövőre nézve?

Versenyek és események sorozatát természetesen szervezem folyamatosan, viszont konkrét célom nincs.Már fentebb említettem, hogy azért nyitottam meg ezt a boltot, hogy a képregények kultuszát öregbítsem, terjesszem, és segítsek az új generációs képregény rajongóknak a tájékozódásban. Anime rajongóként szeretnék idézni a most készülő Dragon Ball film rajzolójától. Toyotaró említette egy interjú során, “A generáció amelyik rajongóként nőtt fel, most azon dolgozik hogy tovább vigye a történetet.” Ha egy célt kellene kitűzni, ezt mondanám.

Kövessétek a Képregény Barlangot a facebook oldalon is!

Az üzlet Cím : Debrecen, Miklós u. 1, 4025

 

Az interjút készítette: Mizsik Viktória

Hirdetés


%d blogger ezt szereti: