NUBU: Mindennapi zen

A NUBU 2019-es tavasz-nyári kollekciója két inspirációs ív mentén, egymástól két teljesen különböző kapszulakollekcióból épül fel. A két irányt a belső szabadsághoz vezető út keresése, a mindennapi zen megtalálásának vágya köti össze egymással, emellett a kollekcióban megjelennek a márkára jellemző hazai kortárs képzőművészeti utalások is.

A zen távol-keleti filozófia. A célja hozzásegíteni az embereket ahhoz, hogy megszabaduljanak illúzióiktól, szenvedéseiktől és kényszereiktől. A zen nem mondja ki, az embernek milyennek kell lennie vagy hogyan kell élnie. Sokkal inkább arról szól, hogy felismerje önnön valódi lényét és a többi dologgal alkotott egységét. Ha ez sikerül, sosem tapasztalt szabadságban lehet része.

A NUBU tervezői a márka alapítása óta arra törekszenek, hogy kényelmes, mégis egyedi darabokat alkotva megkönnyítsék, különlegessé tegyék a szezonális kollekciókat alkotó ruhák és kiegészítők viselőinek hétköznapjait. A belső béke megtalálásához hozzátartozik, hogy jól érezzük magunkat a testünkben minden pillanatban, a NUBU darabok pedig ehhez segítenek hozzá.

A zen-filozófia célja a valóság közvetlen megtapasztalása, amikor az ember teljesen a pillanatban él. Ez az eredeti, univerzális egység érzékelését jelenti, akinek ez sikerül, közelebb jut a megvilágosodáshoz. A zsúfolt mindennapokban is törekednünk kell rá, hogy újra és újra megtaláljuk belső békénket, belső középpontunkat. Minden nap jó nap, mindegy, hol vagy, mindenhol és mindenkor megnyilvánul az isteni létezés teljessége.

A kollekció jóga-inspirálta darabjai könnyűvé teszik a mozgást és a légzést a mindennapokban, akár sportoláshoz is alkalmasak. A darabok fő színei a neonsárga és az UV-pink, amelyek Forgó Árpád képzőművész munkáit idézik. Az UV színű anyagok halvány színfoltokat vetítenek a fehér anyagokra, akárcsak a művész térplasztikái a fehér falakra.

A zen cselekedetekben és nem szavakban gyökerezik.

A kollekció japán minimalizmus által inspirált részének darabjai a kényelem mellett vizuálisan is megnyugvást nyújtanak a szemnek, viseléskor lelassítanak, feltöltenek. Funkcionalitásuknak köszönhetően egyszerűbbé, kényelemsebbé teszik a hétköznapokat, hogy arra koncentrálhass, ami igazán fontos. A mintás anyagokon Makai Mira Dalma gesztusfestményeinek és kerámiáinak színei köszönnek vissza.

A zen buddhizmus fontos aspektusa a természet közelsége, az egyszerűségre való törekvés. A japán minimalizmusban a környezetünkkel való összekapcsolódás megnyilvánul a helyi, megújuló, környezetbarát anyagok használatában, a fenntarthatóságra való törekvésben.

A NUBU tervezői a slow design elkötelezett hívei, céljuk olyan designer darabok megalkotása, amelyeket helyi és a régióból származó anyagokból, helyi szakemberek segítségével állítanak elő. A fenntarthatóság, hatékonyság, jellegzetesség és tartósság kulcsfontosságú szempontok, a helyi kultúra pedig a legfontosabb inspirációs forrásként jelenik meg a tervezési folyamatban. A 2019-es tavasz-nyári kollekcióban a NUBU tervezői először használtak környezetbarát műanyagokat a kiegészítőkhöz, amelyek egyik kedvenc anyagukra, a betonra hasonlítanak.

Képek: Berill Sándor Photography

Bövebben: https://rebellivemagazine.com/2018/10/27/nubu-mindennapi-zen-ss19/

Hirdetés


%d blogger ezt szereti: