Tengercake interjú

 

Ahogy olvastam a fb bemutatkozásban négy évnyi munka eredménye a Tenger Cake desszertműhely. Honnan jött az alapötlet, hogy szükség lenne egy ilyen formabontó vállalkozásra? Teljesen más közegből érkeztetek, teljesen eltérő szakmával, hogyan kezdtetek el együtt dolgozni?

Valóban, 2014-ben született meg az ötlet, hogy jó lenne belevágni egy olyan vállalkozásba, amely a sütik, a cukrászat köré épül. Akkoriban egy olyan projektben gondolkodtam, amely kekszeket, cookie-kat árusít, de nagyon magas minőségben és érdekes, formabontó ízkombinációkkal.

Később, ahogy egyre több cukrászműhelyet ismertem meg, ez kibővült más desszertekkel is, így 2016-ban beiratkoztam egy cukrász-tanfolyamra. Ott ismerkedtünk meg Mariannal, ugyanazon a helyen töltöttük a gyakorlatunkat, és hamar kiderült, hogy jól tudunk együtt dolgozni, és jól kijövünk egymással. Minden körülmény afelé terelt minket, hogy az iskola után minél hamarabb vágjunk bele a vállalkozásunkba, amely eredetileg egy cukrászműhely lett volna, de ahhoz nem álltak rendelkezésre a szükséges feltételek. Így kitaláltuk ezt a desszertsuli formát, hiszen mi magunk is Budapestre jártunk, ha szerettünk volna megtanulni egy-egy desszertkészítő technikát.

A cukrászműhely tervét azért nem adtuk fel, jövőre szeretnénk ezzel bővíteni a tevékenységünket. Szerencsére a vállalkozás mögött kettőnkön kívül még sok kreatív és talpraesett ember áll (ők a fenntartó Frekvencia Egyesület tagjai), az ő munkájuknak és bátorításuknak is köszönhető, hogy ilyen hamar eljutottunk eddig a pontig.

A név szintén az én fejemből pattant ki, rengeteg jobbnál jobb nevet írtunk össze a többiekkel, de sajnos minden név mögött már működött valamilyen projekt, és mi valami eredetit szerettünk volna, ami csak a mienk. Az eredeti elképzelés szerint a világ távoli pontjairól származó sütik gyűjtőneve volt.

Mi alapján csináltok kurzusokat? Meglovagoljátok az édességtrendeket vagy amolyan közönségszavazásos módszerrel mondjátok azt, hogy akkor ez a hónap a macaroné?:)

A macaronról hamar kiderült, hogy ezt a sütit sokan szeretnék otthon megsütni, így most már havonta két macaron sütő kurzust hirdetünk, mert a legnagyobb örömünkre várólista alakult ki. Egyébként olyan desszerteket veszünk elő a kurzusokon, amelyek technikailag kihívást jelentenek, trendinek számítanak, mint például a tükörglazúr készítése, vagy nagyon is függetlenek mindenféle trendtől, de sokak számára érdekesek. Mostanában kezdjük a csokit bevonni a kurzusokba, alapfokú bonbonkészítést, temperálást, csokoládé díszek készítését mutatjuk meg. Emellett pedig állandóan jelen van a cukorvirág és a különböző cukorfigurák készítése, mivel Mariann grafikusként fantasztikus kézügyességgel és szépérzékkel rendelkezik.
De az már a közönség visszajelzései alapján dől el, hogy egy kurzust meghirdetünk-e újra, ha nincs érdeklődés egy téma iránt, bármennyire szeretjük is mi magunk, mást keresünk helyette.

A beszámolók alapján nagyon jó hangulatban telnek ezek a kurzusok amelyet kicsik és nagyok is egyaránt élveznek. Szerintetek mi a Tenger Cake titka?

Mi nagyon szeretjük ezt csinálni, és remélem, hogy ez érezhető a kurzusokon is, illetve ettől lesz jó a hangulat. Szeretnénk, ha tőlünk mindenki sikerélménnyel távozna, és szívesen jönne vissza máskor is. Gyerekeknek szóló alkalmaink is vannak, ezeket a nyári szünetben kezdtük el, és nagy sikere volt. A gyerekek nagyon szeretnek szabadon alkotni, és mi igyekszünk nekik ehhez biztosítani mindent. Sütöttünk velük muffint virágcserépben, készítettünk pitenyalókát, de nagyon népszerű volt a cukorgyurmázás is.

Egy éve indult ez a vállalkozás és már komoly sikereket könyvelhettek el – a CSAK Design vásáron szép számmal voltak érdeklődők a pultotoknál. Ez már egy nagyon jó visszajelzés. Milyen pozitív visszajelzésekkel találkoztok a munkátok során? Melyik kurzus volt az, ami abszolút közönségkedvencé vált?


A macaron egyelőre verhetetlen, de talán csak addig, amíg elkezdődik a bonbon készítés. Többen is írtak a Facebook oldalunkra értékelést, és eddig mindegyik nagyon pozitív volt, ezek nekünk nagyon jól esnek. A kurzusok végén is többen elmondják, hogy jól érezték magukat, aminek szintén nagyon örülünk. Emellett az is nagyon pozitív visszajelzés, amikor a kóstolásként készített desszertjeinket dicsérik az érdeklődők. Szeretünk különleges fűszereket, ízesítőket használni, amelyek a hétköznapi sütiket is nagyon feldobják. A gyerekektől pedig önmagában már az is pozitív visszajelzés, ha visszatérnek hozzánk, mert ez azt mutatja, hogy jól érezték magukat nálunk.

Mint minden vállalkozásnak kell valami mozgatórúgó – nektek mi a célotok a jövőre nézve?

2019 tavaszán szeretnénk megnyitni a cukrászműhelyünket, mert sokan kérdezik a kitelepülések alkalmával, hogy hol lehet ezeket a sütiket megvásárolni. Reméljük, hogy a Debrecenben mostanában megnyílt és már régóta itt lévő cukrász vállalkozások mellett mi is megtaláljuk a saját piacunkat. Az a célunk, hogy olyan ízeket és textúrákat készítsünk, amelyek „megfogják” a vásárlóinkat. Ehhez sokszor a minőségi alapanyagokon kívül csak egy kis fantázia, nyitottság és odafigyelés kell, ezeket mind szeretnénk beletenni a desszertjeinkbe.

A kurzusok természetesen megmaradnak, nekünk a saját műhelyünk a legmegfelelőbb terep, hiszen itt minden eszköz rendelkezésre áll, de szívesen megyünk rendezvényekre is, mert ott tudjuk megmutatni magunkat. A CSAK Designnak például sokat köszönhetünk, és nagyon szeretjük is ezt a rendezvényt, de mostanában egyre inkább saját rendezvényekben is gondolkodunk. Szeretnénk az ősz folyamán és Karácsony előtt néhány sütis rendezvényt tartani. Ami már konkrét tervünk, az Faludi Gabival egy közös workshop, sütik és ékszerek, ami nagyon izgalmas, és nagyon megtisztelő is a FaludiG márkanévvel együtt szerepelni. De szeretnénk süti és DJ party-t, anya-lánya sütisütést és még sok egyebet tető aláhozni.
Emellett további tervünk, hogy közösségeknek, munkahelyeknek, baráti közösségeknek tartsunk zártkörű workshopokat.

Milyen receptekkel dolgoztok? Vannak saját családi titkosreceptek vagy tervezitek, hogy formabontóan nem csak a szabványsütiket hanem ezeket a családi különlegességeket is megtanítjátok az érdeklődöknek?

A családi receptek inkább megmaradnak az otthoni konyhánkba, illetve ezek azok, amelyek a kiinduló pontot jelentik a továbblépésünkhöz. Nagyon sokat köszönhetünk azoknak a bloggereknek, akik pár éve írják a saját blogjukat, és rengeteg különleges receptet osztanak meg, ezeket gyakran használjuk, ha nem is eredeti formájukban. Sokszor három-négy ilyen receptet kombinálunk össze, hogy megalkossuk belőle a sajátunkat. Emellett én elkezdtem külföldi cukrászkönyveket gyűjteni, mert úgy látom, hogy a világon annyi érdekes íz van, amelyek hozzám csak mostanában, ezeken a könyveken keresztül jutnak el. Ezekből viszont szívesen tartunk kurzusokat az érdeklődőknek.

A fotók Mezei Sarolta művei.
Fb: Makeitfromthescreen

A Tenger Cake eseményeiről facebook oldalukon adnak tájékoztatót.
Következő eseményeik :
December 15. Ékszer és bonbonkészítő workshop.
December 16. Adventi CSAK Design Vásár.

Az interjút készítette Mizsik Viktória.

Hirdetés






%d blogger ezt szereti: